Naujienos

2018.08.21

Daržovės - ne tik maistas, bet ir vaistas.

Daržovės – tai ne tik skanus maistas, bet ir vaistai augančiam organizmui. Jose gausu įvairių skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Jei laikysiesi sveikos mitybos piramidės principų, daržovės taps neatsiejama kasdienio raciono dalimi, todėl šį kartą norime išsamiau pakalbėti apie tai, kuo naudingos daržovės ir kokias stebuklingas galias jos slepia savyje.

Agurkai. Šios žaliosios daržovės gerina apetitą ir medžiagų apykaitą, be to – pagerina riebalų absorbavimą. Kadangi agurkuose nėra jodo, juos lengvai įsisavina organizmas, o tinkamas vitaminų ir mineralų kiekis turi gydomųjų savybių: mažina žarnyno skausmus ir skatina tulžies išsiskyrimą.

Tikriausiai žinai, kad agurkai naudojami veido kaukėms, nes slopina patinimus. Tačiau tuo pačiu jie gydo nuo odos išbėrimų. Agurkai taip pat padeda sergant bronchitu.

Bulvės. Lietuvių virtuvėje bulvės yra viena iš dažniausiai vartojamų daržovių, tačiau tik nedaugelis žino, kokias stebuklingas savybes šios daržovės slepia savyje. Bulvės turi prieš uždegiminių, žaizdų gijimą ir šlapimo išsiskyrimą skatinančių medžiagų. Be to, jų sultys sumažina skrandžio skausmus, stabdo pykinimą ir vėmimą.

Tikriausiai jau esi girdėjusi ir apie bulvių garų įtaką gydant bronchitą ir kitus nosies bei gerklės uždegimus. Kelis kartus per dieną kvėpuojant bulvių garais gydomas sinusitas, o šviežiai spaustų bulvių sultimis skalaujama gerklė padeda gydyti anginą.

Burokėliai. Jei reikia paskatinti kraujo gamybą,  pagerinti medžiagų apykaitą ar pagelbėti nusilpusioms kepenims – burokėliai taps tikru išsigelbėjimu. Juose gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies, jodo ir t.t.

Daugiau naujienų

Pieno produktai – tiesiai į namus

Rinkdamiesi produktus, pirkėjai vis dažniau atsižvelgia ne tik į jų sudėtį, bet ir šviežumą, tad nenuostabu, kad populiarėja ūkininkų gaminama bei tiekiama produkcija. Vis tik, šiandien jų pagamintų...

Ekologinio ūkio savininkė: lietuviai pamiršo protėvių pamėgtas daržoves

Įsibėgėjant vasarai, parduotuvėse bei turguose pasirodys ne tik lietuviškos uogos, bet ir daržovės. Didelę lietuviškų daržovių įvairovę auginanti ūkininkė Laimutė Zaborskienė tikina, kad dėl buvusių...

Lietuviško ūkio savininkė: didelės braškės – nebūtinai kokybiškos

Prasidėjo šių metų uogų sezonas – šiltnamyje jau auga braškės, netrukus turguose pasirodys avietės ir trešnės. Didžiulę uogų ir vaisių įvairovę auginanti ūkininkė bei ekologė...

Renginių kalendorius

Naudingos nuorodos