Daržovės – tai ne tik skanus maistas, bet ir vaistai augančiam organizmui. Jose gausu įvairių skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Jei laikysiesi sveikos mitybos piramidės principų, daržovės taps neatsiejama kasdienio raciono dalimi, todėl šį kartą norime išsamiau pakalbėti apie tai, kuo naudingos daržovės ir kokias stebuklingas galias jos slepia savyje.
Agurkai. Šios žaliosios daržovės gerina apetitą ir medžiagų apykaitą, be to – pagerina riebalų absorbavimą. Kadangi agurkuose nėra jodo, juos lengvai įsisavina organizmas, o tinkamas vitaminų ir mineralų kiekis turi gydomųjų savybių: mažina žarnyno skausmus ir skatina tulžies išsiskyrimą.
Tikriausiai žinai, kad agurkai naudojami veido kaukėms, nes slopina patinimus. Tačiau tuo pačiu jie gydo nuo odos išbėrimų. Agurkai taip pat padeda sergant bronchitu.
Bulvės. Lietuvių virtuvėje bulvės yra viena iš dažniausiai vartojamų daržovių, tačiau tik nedaugelis žino, kokias stebuklingas savybes šios daržovės slepia savyje. Bulvės turi prieš uždegiminių, žaizdų gijimą ir šlapimo išsiskyrimą skatinančių medžiagų. Be to, jų sultys sumažina skrandžio skausmus, stabdo pykinimą ir vėmimą.
Tikriausiai jau esi girdėjusi ir apie bulvių garų įtaką gydant bronchitą ir kitus nosies bei gerklės uždegimus. Kelis kartus per dieną kvėpuojant bulvių garais gydomas sinusitas, o šviežiai spaustų bulvių sultimis skalaujama gerklė padeda gydyti anginą.
Burokėliai. Jei reikia paskatinti kraujo gamybą, pagerinti medžiagų apykaitą ar pagelbėti nusilpusioms kepenims – burokėliai taps tikru išsigelbėjimu. Juose gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies, jodo ir t.t.