Naujienos

2020.05.25

Specialistė apie karvės pieną ir jo produktus: juos sunku pakeisti kitais, nes net ankštinės daržovės neturi visų aminorūgščių

Kol vieni dietistai įsitikinę, kad karvės pienas – žalingas žmogaus organizmui, kiti kalba apie nenuginčijamą jo naudą. Nors šiandien nemaža dalis žmonių kenčia nuo alergijos pienui ar jo produktams, juose gausu kalcio ir kitų naudingų medžiagų, kurių kitose maisto produktuose yra kur kas mažiau. Apie karvės pieną ir jo produktų naudą ir kuo juos keisti kenčiantiems nuo alergijos, plačiau pasakoja gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

Pienas – sunkiai pakeičiamas

Specialistė tikina, kad pienas yra vienas iš pačių svarbiausių produktų mūsų gyvenimo pradžioje, o iki 4–6 mėnesių – tiesiog būtinas. Tiesa, pirmiausia, vaikas gauna motinos pieną, o karvės į mitybos racioną reikėtų įvesti šiek tiek vėliau.

„Apie karvės pieną sklando daug prieštaringų nuomonių dėl dažnų alergijos reiškinių. Vis dėlto, jeigu vaikas nėra alergiškas, karvės pieną reikėtų duoti nuo vienerių metukų. Vyresniam vaikui pienas taip pat yra vienas iš mitybos raciono paįvairinimo dalykų. Pienas turi daug naudingų maistinių medžiagų – pavyzdžiui, baltymai. Pieno baltymai yra visaverčiai, turintys visas nepakeičiamas aminorūgštis, kurių mūsų organizmas negali pats pasigaminti, todėl jų turime gauti su maistu“, – aiškina J. Parnarauskienė.

Dažnai pienas keičiamas gėrimais, pagamintais iš riešutų ar sėklų, tačiau, pasak gydytojos dietologės, juose trūksta vienos ar kitos aminorūgšties, todėl iš jų gaunami baltymai nėra visaverčiai. Išskyrus sojos produktus, kurie pasižymi pilnavertiškumu.

„Taip pat pienas yra vienas iš pagrindinių kalcio šaltinių. Ne tik dėl gausos, bet ir dėl gero įsisavinimo, kurį lemia baltymų sudėtis, bei optimalus kalcio, fosforo ir magnio santykis piene ir jo produktuose.“, – kalba pašnekovė.

Pasak jos, kalcis ir vitaminas D (kurio taip pat yra piene) yra itin svarbūs, kai prasideda spartus vaikų augimas – tada būtina pasirūpinti, jog atžalų organizme kalcio būtų pakankamai.

„Žinoma, kalcio galima gauti ir iš kitų produktų – tai gali būti augaliniai produktai, tokie kaip špinatai, kopūstai ar kiti, tačiau šituose produktuose yra medžiagos, kurios slopina kalcio įsisavinimą. Tai reiškia, kad ne visą juose esantį kalcį mes įsisaviname“, – sako specialistė Justė Parnarauskienė.

Geriausia vartoti termiškai neapdorotus produktus

Kalbėdama apie pieną, gydytoja dietologė pabrėžia įvairovę – į mitybos racioną reikėtų įtraukti ir kitus pieno produktus.

„Reikėtų rinktis kuo įvairesnius – rauginti, fermentuoti pieno produktai, tokie kaip kefyras, jogurtas, varškė, sūris, savo sudėtyje turi ne tik naudingų maistinių medžiagų, bet ir gerųjų bakterijų, kurių mūsų žarnyne dažnai trūksta“, – pieno produktų naudą primena ji.

Justės Parnarauskienės teigimu, vaikas iki penkerių metų turėtų suvartoti dvi pieno ar jo produktų porcijas, vyresnis nei penkerių – tris pieno ar jo produktų porcijas.

„Vieną porciją sudaro viena stiklinė pieno, viena stiklinė jogurto ar kefyro, apie 30 gramų varškės ar varškės sūrio – tai nėra labai daug. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad per dieną nebūtų geriama tiesiog trys stiklinės pieno – tai turėtų būti ir pienas, ir varškė, ir jogurtas. Būtų puiku, kad šie produktai būtų termiškai neapdoroti – juos apdorojus žūsta gerosios bakterijos“, – pabrėžia specialistė.

Pirkdami alternatyvas, įsitikinkite, ar jos praturtintos kalciu

Tačiau, ką daryti žmonėms, kurie karvės pienui yra alergiški? Gydytojos dietologės teigimu, turint alergiją karvės pienui ir jo produktams, jų šiukštu negalima vartoti.

„Pirmiausia, reikia atskirti du pieno netoleravimo tipus. Vieni žmonės netoleruoja laktozės – pieno cukrus. Jie žarnyne neturi fermento, kuris suskaidytų pieno cukrų. Kiti yra alergiški pieno baltymams. Tada mūsų imuninė sistema reaguoja į pieno baltymus sukeldama įvairias reakcijas. Alergija karvės pienui dažniausiai pasireiškia vaikui dar esant mažam – tai gali būti nuo gimimo iki dviejų ar trijų metukų.

Dažniausiai pats pienas tiek gėrimui, tiek patiekalų gaminimui keičiamas augalinės kilmės gėrimais – pavyzdžiui, sojos, tačiau vaikams šį produktą duoti reikėtų labai atsargiai. Taip pat riešutų pagrindu ar sėklų pagrindu pagaminti gėrimai. Aišku, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jie būtų praturtinti kalciu ir nebūtų pridėtinio cukraus. Varškė ar jogurtas taip pat gali būti sojos pagrindu. Jeigu yra alergija karvės pienui, tai yra nuolat tikrinamas kalcio kiekis kraujyje, stebima, kaip vystosi kaulai ir, jeigu, reikia, naudojami maisto papildai su kalciu“, – apie tai, ką reikėtų daryti karvės pienui alergiškiems žmonėms, pasakoja gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

Daugiau naujienų

Pieno produktai – tiesiai į namus

Rinkdamiesi produktus, pirkėjai vis dažniau atsižvelgia ne tik į jų sudėtį, bet ir šviežumą, tad nenuostabu, kad populiarėja ūkininkų gaminama bei tiekiama produkcija. Vis tik, šiandien jų pagamintų...

Ekologinio ūkio savininkė: lietuviai pamiršo protėvių pamėgtas daržoves

Įsibėgėjant vasarai, parduotuvėse bei turguose pasirodys ne tik lietuviškos uogos, bet ir daržovės. Didelę lietuviškų daržovių įvairovę auginanti ūkininkė Laimutė Zaborskienė tikina, kad dėl buvusių...

Lietuviško ūkio savininkė: didelės braškės – nebūtinai kokybiškos

Prasidėjo šių metų uogų sezonas – šiltnamyje jau auga braškės, netrukus turguose pasirodys avietės ir trešnės. Didžiulę uogų ir vaisių įvairovę auginanti ūkininkė bei ekologė...

Renginių kalendorius

Naudingos nuorodos