Pradėti keisti mitybos įpročius nėra lengva. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek tėvams. Be to – reikalauja tam tikrų žinių, noro ir pastangų. Bet jei pokyčiai vyks palaipsniui ir nuosekliai – rezultatas netrukus džiugins. Pereiti prie sveikos mitybos per vieną dieną tikrai nepavyks. Taip ir neturėtų būti. Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė atskleidžia svarbiausius žingsnius tam, kad sveika mityba taptų gyvenimo būdo dalimi.
Obuolys
Maistinė vertė (80 g)
Energetinė vertė (80 g)
Morka
Maistinė vertė (100 g)
Energetinė vertė (100 g)
Braškė
Braškės – vienos mėgstamiausių uogų. Daugelis vertina jų nuostabų skonį ir malonų aromatą, tačiau tik nedaugelis susimąsto, kokiomis gi dar savybėmis jos pasižymi – juk iš tikrųjų jos gali pagerinti sveikatą ar pasitarnauti kaip grožio priemonė. Siūlome sužinoti, kodėl gi verta braškėmis mėgautis dažniau!
Maistinė vertė (80 g)
Energetinė vertė (80 g)
Pienas
Riebalų karvės piene būna nuo 3 % iki 8 %. Į pieno riebalų sudėtį įeina apie 20 įvairių riebiųjų rūgščių, tarp jų ir vitaminą F sudarančių nesočiųjų rūgčių – linoleno, linoleninės ir arachido.
Piene ir jo produktuose yra svarbių žmogaus organizmui vitaminų – A, B1, B2. Vitamino A kiekis priklauso nuo to, kokiu pašaru šeriamos karvės: juo daugiau jos gauna žaliųjų pašarų, juo gausiau piene vitamino A. Vitaminų B1 ir B2 per metus mažai pasikeičia. Vitamino C pienas turi nedaug – 1 mg 100 ml pieno.
Be minėtų medžiagų, piene gausu įvairių fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi, dujų, pigmentų ir kt. Nustatyta, kad pienas turi daugiau kaip 100 įvairių medžiagų.
Įvairių gyvūlių rūšių patelių pieno sudėtis:
Grūdiniai produktai
Pilno grūdo (whole grain) gaminys - kruopos, duona, dribsniai, makaronai, sausainiai - nereiškia, kad jie pagaminti iš nemalto ar rupiai malto grūdo. Tai reiškia, kad miltai yra nesijoti. Kitaip sakant, į juos įeina visos grūdo dalys, įskaitant sėlenas.
Pilno grūdo produktuose yra skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir viršsvorio riziką, paprastai rekomenduojama naudoti pilno grūdo produktus. Sėlenos turi absorbcinių savybių: jos sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos žarnyno gerą būklę (kuri yra esminė žmogaus sveikatai).
Savo verte ypač skiriasi pilno ir valyto grūdo kviečių produktai. Gana gerai jau žinoma, kad balti kvietiniai miltai maistinės vertės beveik neturi. Šiuo požiūriu kviečiai skiriasi nuo, pvz., speltos, kurioje naudingosios medžiagos išsidėstę ne tik po pačia luobele, bet per visą grūdą. Iš kitų populiarių grudų paminėtini ryžiai. Balti (valyti) ryžiai geriau virškinami nei pilno grūdo (rudi nevalyti), tačiau jie daug labiau kelia cukrų ir turi gerokai mažiau maistingųjų medžiagų, pvz., rudieji ryžiai yra geležimi turtingas produktas, tuo tarpu baltieji - jos praktiškai neturi.