Naujienos

2020.05.08

Vartotojai renkasi ekologišką pieną: kuo jis skiriasi nuo įprasto?

Nors vienu populiariausių lietuvių mitybos raciono produktų vis dar išlieka pienas ir jo produktai, dalis žmonių kenčia nuo alergijos ir šių produktų turi atsisakyti. Vis dėlto, ekologiško pieno gamintojai teigia, jog šiandien vis daugiau žmonių renkasi pirkti ekologišką pieną – pasirodo, kad priežastis slypi ypatingose produkto maistinėse savybėse ir polinkyje nesukelti alergijos.

Ekologiškas pienas – toks pats skanus kaip įprastas, tik sveikesnis

Kaip ir visos ekologiškos prekės, taip ir pienas turi išskirtinį išgavimo bei gamybos procesą, kuris užtikrina produkto ekologiškumą – tuo jis skiriasi nuo įprasto pieno.

„Ekologinio pieno gamyba privalo atitikti Europos Sąjungos reglamentais apibrėžtų žalio pieno ir produktų gamybos reikalavimus. Pavyzdžiui, pieną turime išgauti tik iš sertifikuotų ekologinių pieno ūkių, kuriuose draudžiama naudoti netinkamą pašarą ir chemines priemones. Tai būtų antibiotikai, hormonai, pesticidai. Pašarai taip pat privalo būti be genetiškai modifikuotų organizmų“, – pasakoja įmonės, kurios produkcijos gamybos procesai taip pat paremti ES reglamentais, atstovai.

Griežti reikalavimai, išgaunant ekologišką pieną, taikomi ir patiems pieno ūkiams – ten pienas privalo būti surenkamas autonomiškai, nenaudojant robotinių įrengimų, taip pat turi būti prižiūrimas produktų transportavimas.

Nors šie reikalavimai taikomi tam, kad būtų išgaunamas kuo sveikesnis pieno produktas, jie prisideda ir prie bendros ekologinės gerovės.

„Mes tikime, kad ekologiški produktai – laimingo gyvenimo dalis. Gamindami ekologiškus produktus, skatiname švarios, sveikos aplinkos kūrimą. O maistingas, neužterštas maistas, sveika mityba – mūsų sveikatos, darbingumo, laimingo gyvenimo pagrindas“, – įsitikinę pienininkai.

Tinka net ir turintiems alergiją

Daugeliui žmonių pieno produktų tenka atsisakyti dėl jų sukeliamos alergijos. Vis dėlto, ekologiškas produkto išgavimas užtikrina, kad pieną gaminanti karvė nebus šeriama antibiotikų ar hormonų pripildytu maistu. Būtent tai ir mažina alergizuojantį poveikį.

„Gamindami ekologišką pieną privalome užtikrinti, kad jo sudėtinės dalys – ekologiškos, sertifikuotos, patikrintos, produktų gamyba atskirta nuo įprastinės. Dėl šių priežasčių ekologiški produktai maistingesni: juose daugiau natūralių vitaminų, mineralų ir kitų organizmui svarbių medžiagų. Taip pat šie produktai puikiai tinka ir vaikams, alergiškiems žmonėms“, – teigia ekologiško pieno gamintojai.

Kalbėdama apie vartotojų įpročius specialistė tikina, kad pastaraisiais metais itin išaugo ekologiškų prekių paklausa, o labiausiai – pieno.

Atsižvelgiant į besikeičiančius Lietuvos vartotojų įpročius, ateityje tikimasi dar labiau išplėsti ekologiškos produkcijos asortimentą.

Daugiau naujienų

Obelys daugiabučio balkone: jei pasodinsite šį pavasarį, vaisius galėsite ragauti jau rudenį

Pavasaris – puikus metas sėti daržoves bei vaisius, tačiau, skirtingai nei daugelis galvoja, tai galima daryti ne tik darže, bet ir savo namų balkone. Kraštovaizdžio specialistas ir agronomas Tautvydas...

Specialistė apie įpročių keitimą: valios gali neužtekti – svarbu suprasti emocijas

Sveikų įpročių diegimas vaikams – nelengva užduotis tėvams. Su dar didesniu iššūkiu susiduria kiekvienas, besistengiantis pakeisti jau įsišaknijusius vaikų mitybos įpročius. Pasak...

Patarimai, norintiems mažiau švaistyti maistą: pirmiausia – pasitikrinkite, ką turite savo virtuvės spintelėse

Ne paslaptis, kad daug maisto, kurį įsigijame prekybos centruose, galiausiai, tiesiog išmetame. Priežastys gali būti įvairios – blogai apskaičiuojamas maisto produktų poreikis, prastas maisto planavimas...

Renginių kalendorius

Naudingos nuorodos