Naujienos

2020.01.07

Ar galima užauginti pieną?

Mes jau daug kalbėjome apie pieną ir jo naudą mūsų organizmui. Taip pat susipažinome, kad bene populiariausia jo rūšis – karvės pienas. Iš jo gaminame sūrius, varškę, sviestą, grietinę, grietinėle ir ledus. Žinoma, kuo daugiau priedų pridedame, tuo labiau sumažėja pieno naudingosios savybės. Todėl saldūs, ryškių spalvų ledai mūsų sveikatai kenksmingi, bet baltas varškės sūris ar grynas jogurtas - stiprina mūsų kaulus ir papildo mus vitaminais.

Parduotuvėse galima rasti ir ožkų ar avių pieno bei jų produktų. Ožkos pienas rečiau sukelia alergines reakcijas, jame mažesnis laktozės kiekis, todėl jis saugesnis karvės pieno netoleruojantiems žmonėms. Tuo tarpu avies pienas dvigubai riebesnis negu karvės ar ožkos, jame daug laktozės. Bet jis turi daugiau baltymų, vitaminų ir tokių mineralinių medžiagų kaip kalcio ar geležies.

Tačiau ar žinote, kad ūkininkai gali pieną ir užauginti? Toks pienas vadinamas augalinės kilmės ir jis išgaunamas iš:

• riešutų: migdolų, kokosų, lazdyno, pistacijų, graikinių, žemės riešutų;
• javų: avižų, ryžių, kukurūzų, speltos;
• ankštinių kultūrų: sojų;
• sėklų: sezamų, linų, kanapių, saulėgrąžų.

Šios pieno rūšys pasižymi labai specifiniu skoniu ir ne visiems jis patinka. Štai pavyzdžiui sojų pieno gamintojai, siekdami pagerinti natūralų jo skonį, prideda cukraus ar skonio stipriklių. Tuomet pienas praranda savo naudingąsias savybes. Reikėtų labai įdėmiai skaityti produktų etiketes!

Ar jums teko ragauti augalinės kilmės pieno? Kuris pienas jums buvo skanesnis? Kanalas „Herojai“ pakvietė vaikus išbandyti keletą kitokio pieno rūšių. Susipažinkite su jų nuomone:

Daugiau naujienų

Susipažinkite su ūkiu, kuriame nėra piktžolių ir nereikia ravėti

Ar įsivaizduojate ūkį, kur išaugusi piktžolė ar amaras, ieškantis gardesnio lapo, būtų svarbus ir naudingas? Kuriame vaisiai, uogos ir daržovės būtų auginami, kad jų užtektų ne tik vaikams ir...

Mokytis ūkininkauti – nuo mažumės: vieni žinių įgauna edukacijose, kiti – kaime pas močiutę

Atsivertę populiariausių specialybių sąrašą, ūkininkavimo, o ypač – pienininkystės – jame nerasite. Vis tik, VDU Žemės ūkio akademijos profesorius Vigilijus Jukna įsitikinęs, kad tai – ne tik...

Pieno ir jo produktų kelionė: kaip pienas atsiduria ant mūsų stalo?

Šiandien pieno ir jo produktų gausu parduotuvėse, turgeliuose, kai kurie ūkininkai savo mylimiems klientams produktus net pasiryžę atvežti tiesiai prie durų. Tačiau – iš kur jis gaunamas? Kaip...