Naujienos

2019.11.08

Įdomūs faktai apie burokėlius

Burokėlis – viena iš daugiausia diskusijų keliančių daržovių. Vieni jų labai nemėgsta, o kiti galėtų valgyti kiekvieną dieną. Istoriniai bei biografiniai šaltiniai apie Albertą Einšteiną tvirtina, kad šis mokslininkas ypatingai negalėjo pakęsti burokėlių.

Tiek šios daržovės lapai, tiek stiebai ir pats šakniavaisis – valgomi. Burokėlių lapai turi labai daug vitamino A, kalcio, geležies, magnio ir kalio. Sakoma, kad geriausiai įsisavinti visas šias medžiagas galima geriant burokėlių sultis. Tačiau reikia būti labai atsargiais! Burokėlių sultis reikėtų vartoti labai mažais kiekiais. Geriausia - pasitarti su savo gydytoju.

Burokėliai – viena populiariausių Lietuvoje augančių daržovių. Daugiausia jų suvalgoma rudenį ir vasarą. Turbūt visi gerai žino ir yra ragavę šaltibarščių, kuriuos lietuviai laiko savo tradiciniu vasaros patiekalu. Pagrindinis šaltibarščių komponentas – būtent burokėliai.

Pažvelkime į keletą įdomių faktų apie juos:

1. Senovės Asirų raštuose pasakojama, kad tarp visų įspūdingų augalų, kurie žaliavo legendomis apipintuose Kabančiuose Babilono soduose apie 600 metus prieš Kristų, buvo galima rasti ir burokėlių.
2. Senovės Graikijoje burokėliai buvo naudojami medicinoje, o senovės romėnai šias daržoves pradėjo naudoti ir kulinarijoje.
3. Senovės romėnai iš užkariautų tautų duoklę imdavo būtent burokėliais.
4. 1975 m. orbitoje aplink Žemės planetą susijungė sovietinis kosminis laivas Sojuz-19 su amerikiečių Apollo-18. Amerikiečių astronautai, atėję į svečius pas kitus kosmonautus, buvo pasitikti būtent barščiais.
5. Mišelė Obama, 44-ojo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento žmona, taip nemėgo burokėlių, kad uždraudė juos auginti Baltųjų rūmų sode.
6. Ant naujametinio žydų stalo būtini laisvę, asmeninį tobulėjimą simbolizuojantys burokėliai, kurie taip pat padeda apsisaugoti nuo blogos energijos.
7. Burokėlių sultys naudojamos braškių džemo ar avietinio jogurto nudažymui, taip pat dedamos į pomidorų padažą, kad būtų dar raudonesnis.
8. Rūgščioje aplinkoje burokėlis būna skaisčiai raudonas, šarminėje – geltonas. Todėl jį savo tyrimuose naudoja chemikai.
9. Burokėlių sultys stiprina imunitetą, užkerta kelią peršalimo ligoms ir virusinėms infekcijoms.
10. Burokėlis yra viena iš saldžiausių daržovių – apie 10 procentų cukraus, kuris, beje, į organizmą pasiskleidžia gana lėtai, palyginus su cukrumi iš šokoladuko.
11. Pjaustant burokėlį, mūsų pirštai nusidažo rožine spalva. Jos atsikratyti padės citrinos sultys sumaišytos su druska.
12. Kąsnelis žalio burokėlio ar šauktas burokėlių sulčių – padeda atsikratyti nemalonaus česnako kvapo.


Šaltiniai:

Elaine Lemm. 11 Fun Facts About Beetroot [interaktyvus] 2019. Dotdash publishing family [žiūrėta 2019 lapkričio 4]. Prieiga per internetą: <https://www.thespruceeats.com/fun-facts-about-beetroot-4150509>
Karin Lehnardt. 32 Interesting Beet Facts [interaktyvus] 2018. Fact Retriever LLC [žiūrėta 2019 lapkričio 4]. Prieiga per internetą: <https://www.factretriever.com/beet-facts>
Interesting facts about beets [interaktyvus] 2018. Just Fun Facts [žiūrėta 2019 lapkričio 4]. Prieiga per internetą: <http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-beets/>
Beetroot Facts [interaktyvus] 2005 - 2019. SoftSchools.com [žiūrėta 2019 lapkričio 4]. Prieiga per internetą: <http://www.softschools.com/facts/plants/beetroot_facts/661/>
5 Betroot facts to pull out at parties [interaktyvus] 2019. Living Goodness Ltd [žiūrėta 2019 lapkričio 7]. Prieiga per internetą: <https://livinggoodness.co.nz/blog/5-beetroot-facts>
Beets: Tasty & Good for You. What’s not to Love? [interaktyvus] 2018. Love Beets [žiūrėta 2019 lapkričio 7]. Prieiga per internetą: <https://www.lovebeets.com/fun-facts-tidbits/>

Daugiau naujienų

Susipažinkite su ūkiu, kuriame nėra piktžolių ir nereikia ravėti

Ar įsivaizduojate ūkį, kur išaugusi piktžolė ar amaras, ieškantis gardesnio lapo, būtų svarbus ir naudingas? Kuriame vaisiai, uogos ir daržovės būtų auginami, kad jų užtektų ne tik vaikams ir...

Mokytis ūkininkauti – nuo mažumės: vieni žinių įgauna edukacijose, kiti – kaime pas močiutę

Atsivertę populiariausių specialybių sąrašą, ūkininkavimo, o ypač – pienininkystės – jame nerasite. Vis tik, VDU Žemės ūkio akademijos profesorius Vigilijus Jukna įsitikinęs, kad tai – ne tik...

Pieno ir jo produktų kelionė: kaip pienas atsiduria ant mūsų stalo?

Šiandien pieno ir jo produktų gausu parduotuvėse, turgeliuose, kai kurie ūkininkai savo mylimiems klientams produktus net pasiryžę atvežti tiesiai prie durų. Tačiau – iš kur jis gaunamas? Kaip...