Naujienos

2020.01.28

Įdomūs faktai apie kopūstus

1. Kopūstas – daržovė, turinti bene daugiausia rūšių. Manoma, kad pasaulyje egzistuoja virš 100 tipų. Populiariausios jų: gūžinis kopūstas, brokolis, žiedinis kopūstas, briuselinis, kaliaropė, savojinis, pekininis.
2. 100 gramų Lietuvoje populiariausio baltojo gūžinio kopūsto tėra 25 kcal.
3. Kopūstuose daug geležies ir ląstelienos.
4. Žiediniai kopūstai pradėti vartoti rytinėje Azijoje 4000 prieš Kristų, o Europoje - prieš 3000 metų. Manoma, kad keltai buvo pirmieji pradėję vartoti kopūstus ir jie nuvežė šią daržovę į vakarų bei rytų Europą.
5. Šių daržovių aukštis ir plotis gali siekti apie 80 cm.
6. Kopūstų gūžių spalva priklauso nuo rūšies. Labiausiai paplitusios baltos gūžės, tačiau žiediniai kopūstai gali būti žali, violetiniai, rudi arba geltoni.
7. John Evans‘as iš Aliaskos turi 7 pasaulio rekordus už didžiausias daržoves. Vienas iš jų – didžiausio pasaulio kopūsto, kurio svoris 34,5 kg.
8. Kopūstai – puikus vitaminų A, K, C, B5, B6, B1, B2 šaltinis. Juose gausu kalcio, magnio, geležies, ląstelienos, fosforo, kalio ir kitų naudingų medžiagų.
9. Kopūstus galima virti garuose ar vandenyje, kepti orkaitėje ar keptuvėje, valgyti įdarytus ar vienus, juos galima rauginti, iš jų virti sriubą ar juos naudoti žalius salotose. Verdant garuose labiausiai išsaugomos maistinės medžiagos.
10. Gaminant kopūstus, rekomenduojama nenaudoti aliuminių indų ar įrankių, kurie gali sukelti chemines reakcijas. Šios labiausiai paveiktų kopūsto spalvą ar skonį.
11. Kopūstai savyje turi sieros junginių, kurie verdant skleidžia specifinį kvapą. Rekomenduojama kopūstus virti uždengus.
12. Svarbu kopūstus laikyti šaltoje vietoje, popieriniame maišelyje ar įvyniotus į kepimo popierių.
13. Yra manančių ir tvirtinančių, kad šviežių kopūstų sultys bei kapoto kopūsto kompresas gali padėti nuslopinti galvos skausmą.
14. Gydytojas dr.Endrius Tomas Veilas savo atliktais tyrimais bando pagrįsti teiginį, kad kopūsto vartojimas padeda sumažinti galimybę susirgti vėžiu net dvigubai.
15. Kinija pirmauja auginamų ir eksportuojamų kopūstų kiekiu pasaulyje.
16. Kopūstai – vienas svarbiausių askorbo rūkšties šaltinių, ypač reikalingų mūsų organizmui žiemos ir ankstyvo pavasario metu.
17. Rauginti kopūstai daug ką atbaido dėl savo kvapo, bet būtent rauginti kopūstai laikomi pačiu didžiausiu ir geriausiu natūralių vitaminų šaltiniu.

 

Šaltiniai:
Interesting Facts About Cabbages [interaktyvus] 2018. Just Fun Facts [žiūrėta 2019 sausio 16]. Prieiga per internetą: <http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-cabbage/>
Top 25 Amazing Facts About Cabbage [interaktyvus] 2018. Amazing Facts 4 u [žiūrėta 2019 sausio 15]. Prieiga per internetą: <https://amazingfacts4u.com/cabbage/>
8 Awesome Facts About Cabbage [interaktyvus] 2019. Great Life Publishing and GreaterGood [žiūrėta 2019 sausio 15]. Prieiga per internetą: <https://crafty.house/facts-about-cabbage/>
Facts for Cabbage [interaktyvus] 2019. Washington State Department of Agriculture [žiūrėta 2019 sausio 16]. Prieiga per internetą: <http://www.wafarmtoschool.org/ToolKit/15/cabbage/Facts>
Cabbage Facts [interaktyvus] 2019. SoftSchools.com [žiūrėta 2019 sausio 21]. Prieiga per internetą: <http://www.softschools.com/facts/plants/cabbage_facts/662/>
Cabbage and the Science Behind Them. Dixie Sandborn. [interaktyvus] 2016. Michigan State University MSU Extension [žiūrėta 2019 sausio 21]. Prieiga per internetą: <https://www.canr.msu.edu/news/cabbage_and_the_science_behind_them>

Daugiau naujienų

Ūkininkė apie savo profesiją: visi mes esame truputį fanatikai

Nors šiuolaikiniai jaunuoliai jau rečiau renkasi ūkininkavo specialybę, norinčių jais tapti vis dar atsiranda. Agronomijos mokslų daktarė Ingrida Verbylienė teigia, kad prižiūrėti ūkį – sudėtinga ir daug...

Daržovių karalienė – morka: reikli, tačiau tikrai įmanoma užsiauginti pačiam

Morkos – viena dažniausiai sutinkamų daržovių ant lietuvių stalo. Virš 10 metų ūkininkaujanti ir daugiau nei 30 skirtingų daržovių ekologiniame ūkyje auginanti Ieva Stragytė teigia, kad morkos – ne...

Kasmet išmetame beveik 60 kilogramų dar tinkamo vartoti maisto: juo galėtų visą mėnesį prasimaitinti dar vienas žmogus

Maisto švaistymas pasiekė tokį mastą, kad šiandien tai reikėtų vadinti pasauline problema. Pasaulyje išmetama ar prarandama beveik trečdalis viso pagaminamo maisto – remiantis duomenimis,...

Renginių kalendorius

Naudingos nuorodos