Naujienos

2019.09.23

Įdomūs faktai apie kriaušes

Ar žinote, kad kriaušės – netolimos obuolių ir svarainių giminaitės? Jų galima rasti ir geltonų, ir žalių ar net raudonų. Kriaušės stiprina mūsų imunitetą. Jose gausu vitamino C. Nepaisant kriaušių naudos mūsų organizmui, jos savo populiarumu atsilieka nuo jau minėtų obuolių. Todėl susipažinkime su šiais sultingais vaisiais! Štai keturiolika įdomių faktų apie kriaušes:

1. Tikslių žinių, kada kriaušė atkeliavo į Europą – nėra. Tačiau Šveicarijos olose rastos sudžiūvusios šio vaisiaus riekelės, mokslininkų manymu, siekia Ledynmečio laikus.
2. Azijoje pirmą kartą kriaušės paminėtos prieš 2500–3000 metų. Jos savo subtilumu, delikačiu skoniu prilyginamos persikui ar abrikosui.
3. Literatūroje kriaušės pirmą kartą paminėtos IX a. Homero epinėje dramoje „Odisėja“. Čia jos pristatomos kaip „Tikros dovanos iš Dievo rankų“.
4. Kriaušė, lietuvių vadinta „Grūšele“, lietuvių mitologijoje naudojama kaip gyvybės medžio simbolis.
5. Kriaušių medis gali užaugti iki 10-12 metrų aukščio.
6. Iš kriaušių medžio gaminami virtuvės baldai ir įrankiai. Tokie baldai gali būti daug kartų plaunami, jie nesugeria kvapų ir neįgyja kitų produktų spalvos.
7. Šiuo metu pasaulyje priskaičiuojama iki 5000 kriaušių veislių.
8. Kriaušių pirmas derlius subręsta praėjus 4 metams po medžio pasodinimo. Pats vaisiaus medis gali gyvuoti nuo 10 iki 50 metų, priklausomai nuo veislės.
9. Po nuskynimo kriaušės noksta labai greitai. Todėl ūkininkai jas nuskina dar žalias, kad parduodamos kriaušės nebūtų pernokusios. Jeigu padėsite kriaušę prie bananų, ji sunoks dar greičiau.
10. Kinijos ūkininkas Hao Xianzhangas „patobulino“ augančius kriaušių vaisius: kiekvieną vaisių įspraudžia į Budos formos indelį. Taip jie augdami įgauna kinų garbinamo dievo formą, galima matyti net jo veido bruožus. Šios kriaušės yra brangiausios pasaulyje. Vieno vaisiaus kaina – devyni doleriai.
11. 2011 metais Gineso rekordų knygoje užregistruota sunkiausia pasaulyje kriaušė, svėrusi beveik 3 kg. Ši kriaušė užaugo Japonijoje.
12. Beržų ir alksnių žiedadulkėms alergiškiems žmonėms kartais išsivysto alergija kriaušėms. Jiems šių vaisių valgyti nerekomenduojama.
13. Kinijoje yra prietaras, kad mylimieji ar draugai neturėtų dalintis kriauše, nes tada gresia išsiskyrimas. Bet tuo pačiu šis vaisius, Kinijoje vadinamas „li“, simbolizuoja nemirtingumą.
14. Supjaustyti kriaušių gabaliukai gauna deguonies ir todėl labai greitai paruduoja. Norint, kad vaisiai ilgiau išlaikytų natūralią spalvą, rekomenduojama juos pašlakstyti citrinos sultimis.


Šaltiniai:
Kavaliauskaitė Nijolė. Apie kriaušę [interaktyvus] 2018. Valstybės laikraštis „Lietuvos aidas“ [žiūrėta 2019 rugsėjo 18]. Prieiga per internetą: <http://www.aidas.lt/lt/gamta/article/19527-07-20-apie-kriause>
25 Fun And Facinating Facts About Pears [interaktyvus]. 2018. „Tons of Facts“ [žiūrėta 2019 rugsėjo 18]. Prieiga per internetą: <http://tonsoffacts.com/25-fun-and-fascinating-facts-about-pears/>.
Pears [interaktyvus] 2019. Easy Science For Kids [žiūrėta 2019 rugsėjo 18]. Prieiga per internetą: <https://easyscienceforkids.com/pear/>
Rupp Rebecca. Pears Like Little Buddhas [interaktyvus] 2014. National Geography Society [žiūrėta 2019 rugsėjo 18]. Prieiga per internetą: <https://www.nationalgeographic.com/people-and-culture/food/the-plate/2014/09/17/pears-like-little-buddhas/>
Heaviest Pear [interaktyvus] 2011. Guinness World Records Limited [žiūrėta 2019 rugsėjo 18]. Prieiga per internetą: <https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/heaviest-pear?fb_comment_id=907985472560002_1340332422658636>

Daugiau naujienų

Susipažinkite su ūkiu, kuriame nėra piktžolių ir nereikia ravėti

Ar įsivaizduojate ūkį, kur išaugusi piktžolė ar amaras, ieškantis gardesnio lapo, būtų svarbus ir naudingas? Kuriame vaisiai, uogos ir daržovės būtų auginami, kad jų užtektų ne tik vaikams ir...

Mokytis ūkininkauti – nuo mažumės: vieni žinių įgauna edukacijose, kiti – kaime pas močiutę

Atsivertę populiariausių specialybių sąrašą, ūkininkavimo, o ypač – pienininkystės – jame nerasite. Vis tik, VDU Žemės ūkio akademijos profesorius Vigilijus Jukna įsitikinęs, kad tai – ne tik...

Pieno ir jo produktų kelionė: kaip pienas atsiduria ant mūsų stalo?

Šiandien pieno ir jo produktų gausu parduotuvėse, turgeliuose, kai kurie ūkininkai savo mylimiems klientams produktus net pasiryžę atvežti tiesiai prie durų. Tačiau – iš kur jis gaunamas? Kaip...