Naujienos

2019.09.20

Ką įdėti į vaikų priešpiečių dėžutes?

Interviu su Vaida Kurpiene minėjome, kad Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija yra pateikusi rekomendacijas, kokį maistą reikėtų dėti į vaikų priešpiečių dėžutes ir kokie maisto produktai yra nepageidaujami ugdymo įstaigose. Todėl norėtume pasidalinti pateikiamais pasiūlymais, kurie gali jums pagelbėti, ruošiant savo mažuosius į mokyklą. Rekomenduojame atidžiai susipažinti su šia informacija. Mokykime vaikus rūpintis savo sveikata visi kartu ir apsaugokime tiek savo vaikus, tiek jų bendraklasius nuo kenksmingų pagundų.

Į mokyklą rekomenduojama neštis:
• daržoves, vaisius, uogas ir jų patiekalus;
• grūdinius (viso grūdo gaminius, kruopų produktus, duonos gaminius);
• ankštines daržoves;
• pieną ir pieno produktus (raugintus pieno gaminius, po rauginimo termiškai neapdorotus);
• kiaušinius;
• liesą mėsą (neužšaldytą);
• žuvį ir jos produktus (neužšaldytus);
• aliejus (turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: kur įmanoma riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis);
• geriamą vandenį ir natūralų mineralinį bei šaltinio vandenį.

Jūsų žiniai dar norėtume pabrėžti, kad vaikų maitinimui mokyklose draudžiamos šios maisto produktų grupės:
• bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
• saldainiai;
• šokoladas ir šokolado gaminiai;
• valgomieji ledai;
• pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
• kramtomoji guma;
• gazuoti gėrimai;
• energiniai gėrimai;
• nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
• gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;
• cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
• kisieliai;
• sultinių, padažų koncentratai;
• padažai su spirgučiais;
• šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus);
• rūkyta žuvis;
• konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus);
• strimelė, pagauta Baltijos jūroje;
• nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
• mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;
• subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
• džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
• maisto papildai;
• maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
• maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.


Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro patvirtintas vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas

 

Daugiau naujienų

NACIONALINĖ MAISTO KOKYBĖS SISTEMA (NKP)

NKP – tai Lietuvoje pagaminti produktai, atitinkantys aukštesnius nei įprasta reikalavimus kokybės, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos srityse. Plačiau: Nacionalinė...

Kviečia Lietuvos moksleivius registruotis į nemokamą Įdomiąją pamoką „Auginame čia, Lietuvoje!”

    Lietuvos moksleiviai turi unikalią galimybę nemokamai užsiregistruoti į 45 min. trukmės Įdomiąją pamoką „Auginame čia, Lietuvoje!”, kuri vyks balandžio 10 – 12 d. nuotoliniu būdu....

Registracija jau prasidėjo!

 Sužinokite apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Registracija į Įdomiąją pamoką ir Viktoriną „Auginame čia,...