Naujienos

2019.06.20

Ką žinote apie pieną, vaisius ir daržoves?

Tai, kad daržoves, vaisius ir pieno produktus valgyti sveika, žino visi. Tačiau ar paklausti apie šių produktų teikiamą naudą galėtumėte ją paaiškinti? Kokią naudą šie produktai daro organizmui, kokių maistingų medžiagų juose galima rasti ir kas gresia jų vartojant nepakankamai? Į šiuos ir kitus klausimus atsako VšĮ Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Vaida Momkuvienė.

Sveikos mitybos rekomendacijos

„Pastaruoju metu vis dažniau akcentuojama sveikos mitybos svarba ir jos įtaka sveikatai bei kokybiškam gyvenimui. Pasaulio sveikatos organizacija yra pateikusi sveikatos mitybos rekomendacijas. Viena iš jų – kasdienis vaisių ir daržovių vartojimas. Suaugęs žmogus per dieną turėtų suvalgyti 5 porcijas (bent 400 g) įvairių (geriau šviežių) vaisių ir daržovių bei suvartoti 2-3 porcijas pieno ir pieno produktų, vaikui šios normos gali būti šiek tiek mažesnės. Jų įvairovė užtikrina skirtingų skaidulų, vitaminų, mineralų ir kitų maistingųjų medžiagų patekimą į organizmą“, – sako V. Momkuvienė.

Vieną vaisių ar daržovių porciją suaugusiam asmeniui sudaro apie 1 stiklinė lapinių daržovių arba pusė stiklinės kitokių daržovių. Vieną vaisių porciją sudaro 1 vaisius (pvz. 1 vidutinė porcija vaisiaus – 1 obuolys, bananas, kriaušė, apelsinas ar nektarinas) arba pusė stiklinės uogų. Vaikams ši porcija priklauso nuo jų amžiaus, svorio bei fizinio aktyvumo. Apytikriai skaičiuojama, kad viena porcija – tai vaisių ar daržovių kiekis, kuris galėtų tilpti į vaiko delną.

Pašnekovė priduria, kad norint laikytis subalansuotos mitybos vien pieno, vaisių ir daržovių nepakaks, reikėtų nepamiršti ir kitų sveikos gyvensenos principų.

Ko yra piene?

Nors apie pieną ir jo produktų naudą yra daug įvairių nuomonių, gydytoja sako, kad daugybė mokslininkų ir sveikatos priežiūros specialistų pieną rekomenduoja įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Šios nuomonės laikosi ir V. Momkuvienė. Anot specialistės, tai – puikus baltymų, kalcio, vitaminų A, B ir D šaltinis, jame gausu baltymų ir fosforo. Paminėtina ir tai, kad pienas suteikia daug energijos, kuri yra būtina augančiam organizmui.

Tiesa, renkantis pieną ir pieno produktus gydytoja pataria atidžiai peržiūrėti jų sudėtį ir rinktis kuo natūralesnį produktą, patikrinti, ar nėra papildomų konservantų. Pavyzdžiui, perkant jogurtą – rinktis natūralų, kuriame yra kuo mažiau cukrų. Specialistė paaiškina, kad į rekomenduojamą dienos pieno normą įeina 1 stiklinė pieno arba rūgpienio, pusė stiklinės varškės arba 40 g sūrio.

Ko yra daržovėse ir vaisiuose?

Vaisiai ir daržovės – maisto piramidės pagrindas ir būtini visavertės mitybos elementai. Jų – teikiama nauda labai plati: jie gerina žmogaus imuninę sistemą ir organų veiklą, atitolina lėtinių ir onkologinių ligų vystymąsi, užkerta kelią cukriniam diabetui, širdies kraujagyslių ligoms, gerina žarnyno veiklą. Be to, šie produktai yra ir puiki prevencija nuo vienos didžiausių šių laikų problemų – nutukimo.

Daržovėse ir vaisiuose yra gausu skaidulų, mineralinių medžiagų, pagrindinių vitaminų, antioksidantų. Visi šie elementai yra gerai įsisavinami organizmo, juose nedaug kalorijų.

V. Momkuvienė sako, kad geriausia vartoti mūsų klimato juostoje augančias sezonines daržoves ir vaisius. Tai obuoliai, morkos, burokėliai, kopūstai.

Pašnekovė sako, kad galima išskirti penkias pagrindines priežastis, kodėl turėtume įtraukti į savo racioną vaisius ir daržoves:
1. Vaisiai ir daržovės yra geras vitaminų ir mineralų šaltinis (vit. C, K, folio r. ir kt.)
2. Jie yra unikalus dietinių skaidulų šaltinis, padedantis palaikyti sveikatą ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui bei kitoms virškinimo problemoms.
3. Vaisiai ir daržovės gali sumažinti riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis, insultu ir kai kuriomis vėžio formomis bei padėti išlaikyti normalų kūno svorį.
4. Vaisiai ir daržovės yra nepamainoma sveikos, subalansuotos mitybos dalis.
5. Vaisių ir daržovių skonis yra nepakartojamas, ypatingas, galima pasirinkti pagal kiekvieno skonį.

Netinkama mityba gali išprovokuoti ligas

Pastaraisiais metais vis daugiau pabrėžiama sveikos mitybos svarba. Lietuvos higienos instituto tyrimo duomenimis, netinkama mityba nulėmė apie ketvirtadalį visų 2017 m. užregistruotų mirčių Lietuvoje. Taip pat teigiama, kad netinkama mityba gali išprovokuoti daugiau kaip 20 skirtingų ligų.

Anot pašnekovės, vartojant nepakankamai daržovių ir vaisių didėja galimybė išsivystyti avitaminozei, cukriniam diabetui, širdies ligoms, išauga insulto, kai kurių vėžinių susirgimų galimybė. Be to, didėja ir nutukimo galimybė. Kasdienis daržovių ir vaisių vartojimas galėtų sumažinti šių ligų riziką.

Daugiau naujienų

Kviečiame į kokybiško maisto konferenciją "Auginame čia, Lietuvoje"

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir Žemės ūkio agentūra 2024 m. lapkričio 21 d.  organizuoja nemokamą kokybiško maisto konferenciją "Auginame čia, Lietuvoje!", kuri vyks LR žemės ūkio...

Konkursas: „Rudens gėrybės ant mūsų stalo“

Kviečiame visas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų grupes bei pradines klases dalyvauti kūrybiniame konkurse „Rudens gėrybės ant mūsų stalo“, kurį organizuoja Žemės ūkio...

Vaikus vėl pasieks vaisiai, daržovės, pienas ir jo produktai

Nuo šiandien į šalies ugdymo įstaigas grįžta vaikų pamėgti vaisiai, daržovės, pienas ir jo produktai – visi šie skanūs ir sveiki užkandžiai bus dalinami pagal Vaisių ir daržovių bei pieno ir...

Renginių kalendorius