Lapkričio 21 d. Žemės ūkio ministerijoje susirinko neabejingi kokybiškam maistui – savivaldybių, ugdymo įstaigų bei kokybiškus maisto produktus gaminančių įmonių atstovai bei lektoriai, pristatę pranešimus apie pilnavertę vaikų mitybą, tinkamų mitybos įpročių formavimą ir jo keliamus iššūkius, sveiko maisto auginimą sveikame dirvožemyje bei vandens naudą organizmui. Apdovanojimų sulaukė konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2024“ laimėtojai.
“Visi kartu bendradarbiaudami siekiame, kad vartotojus pasiektų kokybiškas, saugus, naudingas sveikatai maistas, kad jį auginant, gaminant būtų tausojama aplinka”, - kalbėjo žemės ūkio viceministrė Laura Ramanauskaitė, atidarydama Žemės ūkio ministerijos ir Žemės ūkio agentūros organizuotą konferenciją.
Lietuva jau yra sukaupusi nemažą patirtį sveikatai palankaus maisto populiarinimo srityje. Netrumpą istoriją turi Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa – pienas vaikams ugdymo įstaigose dalinamas jau 20, o vaisiai ir daržovės – jau 15 metų. Ši programa ne tik maitina per 230 tūkst. vaikų, bet vykdo švietėjišką veiklą, supažindina vaikus su žemės ūkiu, maisto produktų keliu nuo lauko iki vaikų stalo, skatina tvariai ir tausiai naudoti maisto produktus. Programoje dalyvauja daugiau kaip 1,4 tūkst. ugdymo įstaigų.
Tuo pačiu jau 6-us metus skaičiuoja parama, kuri sudaro sąlygas ikimokyklinio ugdymo įstaigoms vaikus maitinti ekologiškais ar nacionalinės kokybės produktais. Plečiasi ugdymo įstaigų, kurios naudojasi šia parama, skaičius. 2024 m. tokių įstaigų jau buvo 70, jos maitina per 12 tūkst. vaikų.
„Palaikau sveiko maisto iniciatyvą, neabejoju jos nauda ir tikiu, kad, pradėjus nuo jaunosios kartos, ateityje sveikos mitybos principai taps kasdienybe kiekvienoje Lietuvos šeimoje”, – pažymėjo L. Ramanauskaitė.
„Kokybe paženklintas maistas” – konkursas, įkvepiantis rūpintis ateities kartomis
Šiemet konkursui „Kokybe paženklintas maistas 2024“ gamintojai ir ūkininkai pateikė net 34 produktus, kuriuos vertino komisija, sudaryta iš maisto technologų, maisto saugos ir kokybės, visuomenės sveikatos bei mitybos specialistų. Ekspertai vertino produktų sudėtį ir maistinę vertę, gamybos apimtis, taikomus tausius gamybos būdus, pakuočių tinkamumą perdirbti, poveikį klimatui, novatoriškumą bei išskirtinumą ir išrinko nugalėtojus trijų kokybės sistemų nominacijose. Apdovanojimų sulaukė ūkininkai: Genovaitė Sakalauskienė už gaminį „Ekologiška smidrų užtepėlė“, Mantas Svidras už gaminį „Avietinis pagardas su baziliku“, Sigitas Stonys už gaminį „Medaus desertų rinkinys“, įmonės – AB „Pieno žvaigždės“ už gaminį „Lietuviškas varškės sūris ,,Dvaro“ su kmynais bei AB „Vilniaus paukštynas“ už gaminį „Šviežia viščiukų broilerių, užaugintų be antibiotikų, filė“.