Visi mitybos specialistai sutinka, kad obuoliai – sveikas ir mūsų organizmui labai naudingas produktas. Tačiau kriaušės nuo šių vaisių juk taip pat neatsilieka – ne veltui senovėje kriaušės buvo aukojamos dievams.
Kriaušė – tai netolima obuolių ir svarainių giminaitė. Vaisių odelė gali būti geltonos, žalios, rudos, raudonos spalvos, taip pat – įvairiaspalvė. Skirtingai nuo obuolių, dauguma kriaušių veislių turi popieriaus plonumo odą, tačiau ją nėra lengva nulupti.
Nors kriaušėse gana nemažai cukraus ir ne itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu (kiekvienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos). Šios skaidulos teigiamai veikia virškinimo traktą, mažina skrandžio vėžio riziką.
Taip pat šie vaisiai gerina širdies ir kraujagyslių bei gaubtinės žarnos veiklą. Jos ne tik padeda išvengti vidurių užkietėjimo, bet ir užtikrina tuštinimosi reguliarumą. Tyrimais įrodyta, kad kriaušės gali sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje.
Skanu ir sveika tiek šviežios, tiek džiovintos kriaušės. Džiovintos dar ne tokios populiarios, kaip džiovinti obuoliai, tačiau kuo toliau, tuo labiau populiarėja. Džiovintos kriaušės yra minkštos ir saldžios, tad galima valgyti kaip užkandį prie arbatos ar kavos.
Štai džiovintų kriaušių maistingumo lentelė.
Daugiau: https://sveikata.tv3.lt/straipsnis/kuo-naudingos-kriauses-2453?utm_source=copy&utm_medium=txt&utm_campaign=copy-txt