Naujienos

2024.05.30

Sveikatai palankūs produktai - Lietuvos ugdymo įstaigose

Dar vieniems mokslo metams einant į pabaigą, apžvelgiame, kaip ugdymo įstaigoms sekėsi dalyvauti Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama. Apie šią iniciatyvą, prisidedančią prie vartojimo įpročių keitimo, kalba Žemės ūkio agentūros, kitų institucijų atstovai bei programos dalyviai.

„Lietuvoje programai skaičiuojant jau ne vieną dešimtmetį, galime džiaugtis kasmet vis augančiu joje dalyvaujančių ugdymo įstaigų skaičiumi, o kartu ir didėjančiu suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų kiekiu. Vaikai priešpiečių ar pavakarių metu gali mėgautis ne tik nemokamai dalinamu geriamu pienu ir pieno produktais – jogurtais, sūrio lazdelėmis, kietaisiais sūriais, bet ir vaisiais bei daržovėmis - obuoliais, kriaušėmis, morkomis bei jų sultimis. O svarbiausia, kad dalinamas tik ekologiškas pienas ir jo produktai, o vaisiai ir daržovės bei jų sultys - ne tik ekologiškos, bet nacionalinės kokybės. Dalyvavimas programoje reiškia, kad vaikai gauna tik ekologiškus arba nacionalinės kokybės produktus, kurie yra švieži, tvariai išauginti ir sveikatai palankūs. Todėl norinčių dalyvauti programoje ugdymo įstaigų skaičius nuolat didėja“, – informuoja Žemės ūkio agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Rinkos priemonių administravimo skyriaus vedėja Vida Kardelytė.

Pasak ekologinės gamybos sertifikavimu užsiimančios įstaigos „Ekoagros“ atstovės Irmos Minskienės, ekologinės gamybos tikslas – gaminti ypač aukštos kokybės produktus, naudojant tik natūralias medžiagas ir procesus, nekenkiančius aplinkai, žmonių, taip pat augalų ir gyvūnų sveikatai. Specialistė džiaugiasi, kad Lietuvoje mokiniai turi galimybę maitintis aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkančiais produktais. Mat jų gamyboje draudžiamos cheminės sintetinės trąšos, sintetiniai augalų apsaugos produktai, sintetiniai maisto priedai, genetiškai modifikuoti organizmai (GMO).

„Augalai auginami tik natūraliame dirvožemyje, o gyvūnams privaloma sudaryti sąlygas, tenkinančias jų prigimtinius poreikius ir atitinkančias gyvūnų gerovės reikalavimus. Ekologiškas maistas perdirbamas atsargiai, visų pirma naudojant biologinius, mechaninius ir fizinius metodus“, – aiškina I. Minskienė.

Darželiuose ir mokyklose – pilnos lėkštės spalvotų gėrybių

„Daugybę metų dalyvaudami Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje pastebime, kad ugdytiniams šie produktai tapo labai svarbūs. Net patys mažiausieji mūsų įstaigoje jau supranta, kad dalinami maisto produktai dėl tam tikrų ūkininkavimo ir gamybos būdų išsiskiria aukštesne kokybe ir ypatingomis savybėmis nei atitinkami įprastinės gamybos produktai, yra vertingi sveikatai, todėl kasdien labai jų laukia. Rytų be spalvotos daržovių lėkštės ikimokyklinukai, darželinukai ir pradinių klasių moksleiviai jau neįsivaizduoja“, – patirtimi dalinasi Rasa Žiūkienė, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė iš Vaišvydavos pagrindinės mokyklos.

Jai pritaria ir Kauno Prano Mašioto pagrindinės mokyklos mokytoja Rima Jurelienė, kuruojanti programos vykdymą mokykloje. Anot jos, mokiniai ne tik noriai įsitraukia į sveikatingumo iniciatyvas, tarp kurių ir sveikatai palankių produktų vartojimas, bet ir patys domisi vaisių ir daržovių auginimu sode ir lysvėse prie mokyklos. „Mūsų mokiniai kas dieną sutartu laiku patys atbėga į sandėlį, griebia obuolių dėžes ir paskui dalinasi bei draugiškai valgo. Ši iniciatyva netgi apjungia bendruomenę. Mokinukai kasdien geria ir pieną. Jo, beje, laukia labiausiai. Tai – tarsi grįžimas į ankstyvąją vaikystę, primenantis saugią namų aplinką“, – pasakoja R. Jurelienė.

Sertifikuoti produktai – kokybės garantas

„Maitindami savo ugdytinius sertifikuotais produktais, kurie prisideda prie tvarios gamybos palaikymo, esame ramūs ir užtikrinti, kad mūsų bendruomenė gauna tai, kas geriausia jų sveikatai. Gyvendami tokiu metu, kai nemaža vartojamų produktų dalis yra atvežta iš kitų šalių, esame apdovanoti galimybe mėgautis tuo, kas atsakingai užauginta Lietuvoje“, – programos naudą vertina Kauno Aleksandro Stulginskio mokyklos direktorė Asta Poželė.

Ukmergės rajono Vidiškių pagrindinės mokyklos direktorė Laimutė Strelčiūnienė palydi į mokyklos valgyklą ir rodo rytojui paruoštus produktus – obuolius, morkas iš ūkininkų. „Mums svarbu tai, kad vaikai jau susiformavo įprotį valgyti daržoves ir vaisius. Jiems tai natūralus procesas, kuris padeda rūpintis savo mityba – kad ji būtų subalansuota – nes tikrai ne visose šeimose vaikai turi galimybę kasdien mėgautis šviežiais vaisiais, daržovėmis, gerti jų sultis ir valgyti ilgai brandintus kietuosius sūrius“, – su dėkingumu kalba L. Strelčiūnienė. Pedagogai akcentuoja, kad pagal programą dalinami maisto produktai padeda praktiškai suvokti, koks maistas yra sveikatai palankus ir kad sveikatai palankus maistas yra skanus.

Daugiau naujienų

Vaikų ugdymo įstaigose į meniu bus įtraukti ir perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktai

Skatindama ekologinių ūkių plėtrą ir siekdama, kad vaikai gautų daugiau kokybiško maisto, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) jau šiemet į remiamų produktų sąrašą įtrauks ir perėjimo prie ekologinės...

Paaiškėjo viktorinos „Auginame čia, Lietuvoje!” laimėtojai

Įgyvendinant Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama, šalies ikimokyklinio,...

Vaisiai ir uogos iš mokyklos sodo – Lietuvos mokinių realybė

Lietuvos ugdymo įstaigose šiuo metu vaisius ruošiasi nokinti prieš keletą metų pasodinti vaismedžiai – obelys ir kriaušės. Tai viena iš Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno...