Naujienos

2021.05.31

Valantiems podėlius pasakė, kur galima atiduoti tinkamą vartoti maistą

Nors pasaulyje daug kalbama apie maisto švaistymą, kita pasaulio pusė – badauja. Tokia pati situacija ir Lietuvoje – vieni išmeta nespėtus suvartoti produktus, o dešimtys tūkstančių lietuvių alksta. Norintiems prisidėti prie šio rebuso išsprendimo, atsiranda dvi galimybės – atiduoti nesunaudotus likučius ir padėti jais pasirūpinti, taip ugdant jaunąją kartą.

Turi būti pakuotė

Dažnam kyla klausimas – kur padėti maisto likučius prieš išvažiuojant į ilgą kelionę ar pamačius, kad namie užsilikusių penkių kilogramų grikių, suvartoti nepavyks.

Prieš ruošiantis pasidalinti užtaupytomis gėrybėmis verta žinoti pagrindines taisykles. Pirmiausia, maistas turi būti ženklintas – pažymėtas iki kada tinkamas ar geriausiais suvartoti. Tokius produktus galima atiduoti „Maisto banko“ skyriuose.

„Žmonės dažnai neatskiria ženklinimo tipų „Geriausias iki“ arba „Tinkamas vartoti iki“. Pastarasis variantas žymi, kad po pasibaigusios datos produktas jau tampa sugedęs ir žmonėms vartoti nebetinkamas“, – aiškina „Maisto banko“ komunikacijos vadovė Miglė Petronytė.

Be to, maisto produktai taip pat turi turėti pakuotę – bent jau vidinę. Pavyzdžiui, jei košės supakuotos į maišelius ir į dėžutę, turi būti bent maišeliuose, o dėžutė praplėšta.

Pratęstas vartojimas

Ant produkto pakuotės perskaičius užrašą „Geriausias iki“ jo mesti iškart nereikia, o verta susipažinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymu dėl labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo.

Makaronus, arbatą, kavą, kakavą, grūdus, ankštinius, kietus saldainius, šokoladą be įdaro, sirupus, medaus gaminius, konservuotą maistą, fasuotus gaiviuosius gėrimus, vandenį, galima vartoti iki 2 mėnesių po „Geriausias iki“ nurodytos datos.

Grūdų miltus, padažus, užpilus, aliejus, sausainius, javainius, grūdų dribsnius, traškučius, sausus želė, kisieliaus pusgaminius, riešutų sviestą, kakavos kremą, šokoladą su įdarais, greito paruošimo produktus vartoti ir paaukoti galima ir 1 mėnuo po „Geriausias iki“ datos.

Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai gali būti suvartojami per dvi savaites po nurodyto termino. Štai actą galima vartoti neribotą laiką tik reikia patikrinti ar jis neturi nuosėdų, nepakitusi spalva.

Galima atiduoti daržoves

Pagrindinė organizacija surenkanti tinkamo galiojimo termino maisto produktus iš pavienių žmonių yra „Maisto bankas“, turintis skyrius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Gyventys kituose miestuose gali kreiptis į artimiausią skyrių ir bus nukreipti į konkrečiai jų mieste esančią organizaciją.

Prieš vasarą daugelis pastebi, kad rūsiuose dar nemažai likę naminių konservuotų gėrybių. Gaila, bet tokių gaminių atiduoti oficialiai labdarai negalima, todėl verta paieškoti norinčių socialiniuose tinkluose.

Tiesa, jei užaugo ar užsiliko rūsyje per daug šviežių vaisių ar daržovių – juos galima atiduoti tiek puikios būklės, tiek ir šiek tiek pastovėjusius. „Maisto bankas“ likučius, kurie netinkami žmonėms atiduoda gyvūnus globojančioms organizacijoms.

Savanorystė ir virtuvėje

Dar vienas būdas prisidėti priemaisto švaistymo problemos sprendimo – dalyvauti savanoriškoje veikloje.

„Savanoriai mums labiausiai padeda rūšiuojant maisto produktus. Labai smagu, kad vis dažniau į pagalbą skuba šeimos su vaikais – ne tik vyresniais, bet ir pradinukų amžiaus. Vaikai ne tik jaučia augantį pilietiškumą, bet ir gauna naudingos informacijos – išmoksta skirti „Geriausias iki“ ir „Tinkamas vartoti iki“ sąvokas, sužino produktų vartojimo terminus“, – džiaugiasi M.Petronytė.

Dar viena savanorystės vieta – „Maisto banko“ perdirbimo virtuvė esanti sostinėje. Joje profesionali virėja kartu su laisvanoriškai prisijungiančiais pagalbininkais produktais, kurie yra tinkamo galiojimo termino, bet praradę prekinę išvaizdą, ruošia padažus, sriubas, torškinius, pagardus, uogienes.

Visa tai fasuojama į 0,5 litro talpos stiklainius, kuriuos taip pat suaukoja žmonės, ir įteikiami žmonėms, kuriems reikia paramos. Karantino metu šioje virtuvėje buvo gaminami karšti pietūs, kurie išvežiojami nakvynės namų gyventojams.

Skaitykite daugiau

Daugiau naujienų

Renginys „Vitaminizuotas futboliukas“ – ne tik žinioms pasisemti, bet ir gerai nuotaikai pakelti!

Vilniaus lopšelis-darželis „Rūta“, jau ne vienerius metus aktyviai dalyvaujantis Europos Sąjungos mokykloms bei darželiams skirtoje „Vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vartojimo...

Daržas vidury miesto – misija įmanoma: neįsivaizduojate, kiek visko galima auginti

Dažnai įsivaizduojama, kad turėti daržą ar šiltnamį kupiną įvairiausių rūšių daržovių galima tik turint žemės prie namo, sodą ar gyvenant toli nuo didmiesčio. Bet ar galite įsivaizduoti...

Maisto švaistymo edukacija prasideda dar vaikystėje: jei neišmoko tėvai, tai turi padaryti ugdymo įstaigos

Kol vienos šalys badauja, kitose skaičiuojama, kad vidutiniškai per metus vienas žmogus išmeta 74 kilogramus maisto. Naujienų portalas lrytas.lt kalbina tarptautinių ir Lietuvos organizacijų...