Naujienos

2019.09.18

Įdomūs faktai apie morkas

Turbūt visi gerai žinome gelsvai rausvą spalvą apibūdinantį lietuvišką būdvardį – morkinis, -ė. Kartais nesame tikri, ar iš tiesų nereikėtų sakyti oranžinis, -ė. Valstybinė lietuvių kalbos komisija teigia, kad kalbos požiūriu taisyklingi abu pavadinimai. O ką gi mums primena pirmasis būdvardis? Žinoma, kad sultingas ir burnoje traškančias rausvai gelsvas morkas! Būtent tokios spalvos mes šią daržovę dažniausiai ir matome. Bet ar žinojote, kad morkų būna ir violetinių, baltų, juodų, žalių ar ryškiai geltonų? Tai dar ne viskas! Štai aštuoniolika įdomių faktų apie morkas:

1. Persija laikoma morkų kilmės šalimi.
2. Senovės Graikai ir Romėnai morkas augino ne dėl šaknų, o dėl lapų ir sėklų.
3. Daugelyje šalių morkos pirmiausia buvo auginamos kaip vaistinis augalas.
4. Istorija byloja, kad morkos iki pat XVI amžiaus augintos violetinės spalvos ir jų šakniavaisiai daugiausia naudoti arklių pašarui, o ne maisto gamybai.
5. XVII a. oranžinės morkos buvo išvestos Olandijoje. Jos taip išpopuliarėjo, kad visiškai išstūmė savo violetines pirmtakes.
6. Dar XIX amžiaus pradžioje morkos tapo vienomis pirmųjų konservuotų daržovių.
7. Dėl oranžinės morkų spalvos yra atsakingas beta karotinas, kurio šiose daržovėse itin gausu.
8. Oranžinę spalvą suteikiančius karotenoidus mūsų organizmas paverčia vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui ir vystymuisi.
9. Pasaulyje vyrauja posakis, kad gausus morkų vartojimas gali suteikti žmogui galimybę matyti naktį. Toks posakis atsirado Antrojo pasaulinio karo metu. Britų šauliai sugebėjo pašauti labai daug vokiečių lėktuvų naktį. Tuo metu dėl galimo informacijos pasisavinimo, britai norėjo nuslėpti aukšto lygio technikos panaudojimo faktą. Todėl jie pradėjo tvirtinti, kad jų šaulių taiklumas prasto matomumo sąlygomis išaugo dėl labai gausaus morkų vartojimo.
10. Morkų antžeminė dalis gali užaugti iki 1 metro. Baltut baltutėliai augalo žiedai mūsų akis džiugina nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio.
11. Kulinarijoje morka yra ruošiama pačiais įvairiausiais būdais: dedama į sriubas ar troškinius, kepama, skrudinama, verdama vandenyje ar garuose. Indijoje morka plačiai naudojama daugeliui desertų gaminti, o Portugalijoje vienas populiariausių džemų ruošiamas taip pat iš morkų!
12. Retai ir tik kai kuriose šalyse, morkos antžeminė dalis yra valgoma ir naudojama kaip lapinė salota.
13. Morkų sėklos yra tokios mažos, kad 2000 sėklų telpa viename arbatiniame šaukštelyje.
14. Ilgiausia pasaulio morka siekia beveik 6 metrus.
15. Mažosios morkytės (ang. baby carrots), kurių galite nusipirkti prekybos centruose užkandžiui, yra visiškai užaugusios normalios morkos, kurios nėra nei šviežesnės, nei saldesnės. Jos – mechaniškai apdorojamos, skutamos ir pjaustomos taip, kad taptų vienodo dydžio smagiu ir akį traukiančiu užkandžiu.
16. Labai didelis morkų suvartojimo kiekis gali sukelti karotenemiją. Tai odos būklė, kurios metu mūsų oda pakeičia spalvą į rausvai gelsvą. Tokia liga dažniausiai pasitaiko mažiems vaikams, kurie suvalgo per daug trintų morkų (ir kitų daržovių, kurios turi karotinoidų) košyčių.
17. Morkų sultys slopina stresą ir jų rekomenduojama gerti net tiems, kas serga depresija.
18. Norėdami geriau išlaikyti morkų kvapą, skonį, traškumą ir jose esantį beta karotiną, laikykite daržoves šaldytuve. Jei nusipirkote morkas su lapais, prieš dėdami į šaldytuvą, juos nupjaukite.

 

Šaltiniai:
„Oranžinis“ ar „morkinis“ [interaktyvus] 2013-2019. Valtybinės lietuvių kalbos komisijos konsultacijų bankas [žiūrėta 2019 rugsėjo 13]. Prieiga per internetą: <http://www.vlkk.lt/konsultacijos/5871-oranzinis-rausvai-gelsvas-apelsininis-morkinis-morkvinis>
Smith Rene. Carrot Facts for Kids [interaktyvus]. 2018. „Science Kids“ [žiūrėta 2019 rugsėjo 13]. Prieiga per internetą: <http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/food/carrots.html>
28 Fun And Interesting Facts About Carrots [interaktyvus]. 2018. „Tons of Facts“ [žiūrėta 2019 rugsėjo 13]. Prieiga per internetą: <http://tonsoffacts.com/28-fun-interesting-facts-carrots/>
Flink Tanya. 14 things you didn‘t know about carrots [interaktyvus]. 2018. VegNews [žiūrėta 2019 rugsėjo 13]. Prieiga per internetą: <https://vegnews.com/2017/4/14-things-you-didnt-know-about-carrots>

 

Daugiau naujienų

Europos Sąjungoje atpažįstamos nuorodos užtikrina maisto produktų kokybę – apsisaugoma nuo bet kokio gyventojų klaidinimo

Kaip kelio ženklai mums nurodo, kaip ir kur važiuoti, taip įvairūs ženklinimai leidžia teisingiau pasirinkti produktus. Prekybos centrų lentynose jų galima rasti įvairių – pavyzdžiui, ekologiškas ar...

Dar daugiau medelių ugdymo įstaigoms!

Aplankėme dar daugiau Lietuvos pradinio bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurių kiemuose pasodinome kriaušių bei obuolių sodinukus.Tikimės, kad vaikučiai rūpinsis medeliais ir neužilgo galės skanauti...

Vaikai jau sodina savo sodus

Vaikų ugdymo įstaigos, dalyvaujančios Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama, šiais mokslo metais kviečiamos...