Naujienos

2019.10.03

Įdomūs faktai apie svogūnus

Kai kurias daržoves labai sunku prisiversti valgyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Burokėliai ir svogūnai dažniausiai pakliūna į nemėgstamiausiųjų sąrašus. Savo Facebook paskyroje prašėme jūsų pasidalinti patirtimi, kurių gi daržovių nemėgstate labiau: burokėlių ar svogūnų. Rezultatai skyrėsi nežymiai. 56% apklausoje dalyvavusiųjų pasirinko svogūnus, o 44% - burokėlius. Taigi, nemėgstamiausųjų varžybose nugalėjo svogūnai! Kaip ir žadėjome, parengėme straipsnį „Įdomių faktų“ rubrikai, kuris, tikimės, pakeis jūsų nuomonę apie šią daržovę.

Svogūnai gali būti apvalūs, ovalūs (kiaušinio formos) ar pailgi. Visi jie skirstomi į tris rūšis: baltieji, raudonieji ir geltonieji. Šių svogūnų skonis skiriasi. Vieni – aštresni, kiti švelnesni. Todėl kulinarijoje raudonieji svogūnai dažniau naudojami salotoms, o baltieji ir geltonieji – virimui ar kepimui. Nors ir nemėgstami dėl savo kvapo ar skonio, svogūnai gali pasigirti įdomia istorija! Žmonės sukūrė labai daug mitų apie svogūno stebuklingas galias ir neįtikėtiną naudą mūsų sveikatai. Kai kurie tikėjo, kad pasidėjus perpjautą svogūno puselę šalia lovos – niekada nesirgsi, mat svogūnas sugeria visas bakterijas. Visgi, ne visi mitai yra toli nuo realybės. Svogūno nauda mūsų sveikatai – pripažinta tiek mokslininkų, tiek gydytojų.

Štai dar dvylika įdomių istorinių ir buitinių faktų apie svogūnus:

1. Romėnai tikėjo, kad svogūnas padeda išgydyti regos sutrikimus, nemigą, burnos opas, gali pašalinti dantų skausmą, išgydyti šunų įkandimus ar dizenteriją.
2. Senovės Graikijos atletai dideliais kiekiais valgė svogūnus, kurie, jų manymu, suteikdavo jėgų Olimpinėse žaidynėse. Gladiatoriai būdavo įtrinami svogūnų sultimis prieš jiems įžengiant į areną dėl tos pačios priežasties – stiprybės ir energijos.
3. Senovės egiptiečiai svogūnus naudojo savo religinių ceremonijų metu bei laidojo kartu su mumijomis. Svogūnas jiems buvo amžinojo gyvenimo simbolis. Svogūno piešiniai dažnai pasitaiko ant piramidžių sienų, šalia kapaviečių. Taip pat manoma, kad Senovės egiptiečiai tikėjo, kad stiprus svogūnų kvapas privers mirusiuosius ir vėl kvėpuoti.
4. Manoma, kad svogūno sultys yra silpnas antibiotikas. Todėl Pilietinio karo metais Jungtinėse Amerikos Valstijose svogūno sultimis buvo bandoma gydyti šautines karių žaizdas. Istorijos puslapiuose yra užfiksuota Generolo Granto žinutė į Vašingtoną, Karo departamentą, teigusi, kad jo kariai niekur neis be svogūnų.
5. Arabų šalyse svogūnai yra maišomi su druska ir pipirais. Ši masė tepama ant galvos, kaip „vaistas“ skatinantis plaukų augimą. Tyrimų, kurie pagrįstų veiksmingumą – nėra.
6. Svogūnas, dėl jame esančių sieros junginių, pasižymi aštriu kvapu ir įprastai dirgina akis.
7. Pavalgius maisto, kuriame buvo įpjaustytas svogūnas, burnoje išlieka nemalonus kvapas. Jį gerai pašalina šviežios petražolės ir obuoliai.
8. Supjausčius svogūną, nemalonus kvapas išlieka ir ant rankų. Patariama rankas nusiplauti šaltu vandeniu, jas išsitrinti druska ir vėliau vėl nuplauti rankas šaltu vandeniu, o vėliau jas plauti su muilu ir skalauti šiltu vandeniu. Kvapo nebeliks.
9. Sutraiškyto svogūno gabaliukai gali būti naudojami sidabrinių ar metalinių dirbinių blizginimui.
10. Pagal Gineso rekordų knygą, didžiausias svogūnas svėrė apie 5 kg. Jis buvo užaugintas Anglijoje.
11. Svogūnai gali lengvai prisitaikyti prie beveik bet kokio klimato. Jie auga greitai ir lengvai. Taip pat, ši daržovė gali išsilaikyti kur kas ilgiau negu kitos po jos nuskynimo.
12. Svogūnai gali būti džiovinami. Tokie jie vartojami kaip prieskoniai.


Šaltiniai:
Onion Facts [interaktyvus] 2005 - 2019. SoftSchools.com [žiūrėta 2019 rugsėjo 19]. Prieiga per internetą: <http://www.softschools.com/facts/plants/onion_facts/678/>
Onions [interaktyvus] 2019. Easy Science For Kids [žiūrėta 2019 rugsėjo 19]. Prieiga per internetą: <https://easyscienceforkids.com/onion/>
Visa tiesa apie svogūnus: kodėl verta juos vartoti kasdien? [interaktyvus] 2015. Technologijos.lt [žiūrėta 2019 rugsėjo 19]. Prieiga per internetą: <http://www.technologijos.lt/n/mokslas/zmogus_ir_medicina/S-51328/straipsnis/Visa-tiesa-apie-svogunus-kodel-verta-juos-vartoti-kasdien>
Macdonald Ruth. Food Facts: Seven Things You Might Not Know About Onions [interaktyvus] 2017. Best Food Facts [žiūrėta 2019 rugsėjo 19]. Prieiga per internetą: <https://www.bestfoodfacts.org/food-facts-seven-things-you-need-to-know-about-onions/>
History of Onions [interaktyvus] 2011. National onion Association [žiūrėta 2019 rugsėjo 19]. Prieiga per internetą: <https://www.onions-usa.org/all-about-onions/history-of-onions>
Rupp Rebecca. The Vegetable That Treated Gunshot Wounds [interaktyvus] 2014. National Geography Society [žiūrėta 2019 rugsėjo 19]. Prieiga per internetą: <https://www.nationalgeographic.com/people-and-culture/food/the-plate/2014/12/01/stinky-smelly-wonderful-onions/>

 

Daugiau naujienų

Europos Sąjungoje atpažįstamos nuorodos užtikrina maisto produktų kokybę – apsisaugoma nuo bet kokio gyventojų klaidinimo

Kaip kelio ženklai mums nurodo, kaip ir kur važiuoti, taip įvairūs ženklinimai leidžia teisingiau pasirinkti produktus. Prekybos centrų lentynose jų galima rasti įvairių – pavyzdžiui, ekologiškas ar...

Dar daugiau medelių ugdymo įstaigoms!

Aplankėme dar daugiau Lietuvos pradinio bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurių kiemuose pasodinome kriaušių bei obuolių sodinukus.Tikimės, kad vaikučiai rūpinsis medeliais ir neužilgo galės skanauti...

Vaikai jau sodina savo sodus

Vaikų ugdymo įstaigos, dalyvaujančios Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama, šiais mokslo metais kviečiamos...