Naujienos

2019.09.20

Ką įdėti į vaikų priešpiečių dėžutes?

Interviu su Vaida Kurpiene minėjome, kad Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija yra pateikusi rekomendacijas, kokį maistą reikėtų dėti į vaikų priešpiečių dėžutes ir kokie maisto produktai yra nepageidaujami ugdymo įstaigose. Todėl norėtume pasidalinti pateikiamais pasiūlymais, kurie gali jums pagelbėti, ruošiant savo mažuosius į mokyklą. Rekomenduojame atidžiai susipažinti su šia informacija. Mokykime vaikus rūpintis savo sveikata visi kartu ir apsaugokime tiek savo vaikus, tiek jų bendraklasius nuo kenksmingų pagundų.

Į mokyklą rekomenduojama neštis:
• daržoves, vaisius, uogas ir jų patiekalus;
• grūdinius (viso grūdo gaminius, kruopų produktus, duonos gaminius);
• ankštines daržoves;
• pieną ir pieno produktus (raugintus pieno gaminius, po rauginimo termiškai neapdorotus);
• kiaušinius;
• liesą mėsą (neužšaldytą);
• žuvį ir jos produktus (neužšaldytus);
• aliejus (turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: kur įmanoma riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis);
• geriamą vandenį ir natūralų mineralinį bei šaltinio vandenį.

Jūsų žiniai dar norėtume pabrėžti, kad vaikų maitinimui mokyklose draudžiamos šios maisto produktų grupės:
• bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
• saldainiai;
• šokoladas ir šokolado gaminiai;
• valgomieji ledai;
• pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
• kramtomoji guma;
• gazuoti gėrimai;
• energiniai gėrimai;
• nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
• gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;
• cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
• kisieliai;
• sultinių, padažų koncentratai;
• padažai su spirgučiais;
• šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus);
• rūkyta žuvis;
• konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus);
• strimelė, pagauta Baltijos jūroje;
• nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
• mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;
• subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
• džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
• maisto papildai;
• maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
• maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.


Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro patvirtintas vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas

 

Daugiau naujienų

Europos Sąjungoje atpažįstamos nuorodos užtikrina maisto produktų kokybę – apsisaugoma nuo bet kokio gyventojų klaidinimo

Kaip kelio ženklai mums nurodo, kaip ir kur važiuoti, taip įvairūs ženklinimai leidžia teisingiau pasirinkti produktus. Prekybos centrų lentynose jų galima rasti įvairių – pavyzdžiui, ekologiškas ar...

Dar daugiau medelių ugdymo įstaigoms!

Aplankėme dar daugiau Lietuvos pradinio bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurių kiemuose pasodinome kriaušių bei obuolių sodinukus.Tikimės, kad vaikučiai rūpinsis medeliais ir neužilgo galės skanauti...

Vaikai jau sodina savo sodus

Vaikų ugdymo įstaigos, dalyvaujančios Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama, šiais mokslo metais kviečiamos...