Naujienos

2020.04.09

Produktai, gavę nacionalinės kokybės ženklą: kaip jie auginami ir kodėl tai – geresnis pasirinkimas?

Parduotuvėse akys raibsta nuo lentynose sukrautų vaisių, daržovių ir kitų produktų įvairovės, tačiau kaip žinoti, ar jie – kokybiški? Jau ne pirmus metus pirkėjai lengviau išsirinkti tikrai gerus žemės ūkio ir maisto produktus gali vadovaudamiesi nacionalinės kokybės produkto ženklu, užtikrinančiu, kad gyventojus pasieks ne tik geresnės kokybės, bet ir sveikesnė produkcija.

Keliami aukšti reikalavimai

Visi UAB „Dembavos medelyne“ užauginami obuoliai, kriaušės ir kita auginama produkcija turi nacionalinio kokybės produkto sertifikatus. Pasak įmonės direktoriaus Gyčio Kuliešiaus, kokybės sertifikatai tai užtikrina, kad gyventojus pasieks sveikesnis, maistingesnis ir geresnis produktas. Tačiau, norint tokį užauginti, reikia laikytis nustatytų reikalavimų.

„Šių produktų auginamas skiriasi tuo, kad yra ribojamas vaisių tręšimas, augalų apsaugos priemonių naudojimas – jų negalima naudoti daugiau nei du kartus per kadenciją. Nuo įprastai išauginamų obuolių, kriaušių ar kitų vaisių, nacionalinės kokybės produktai skiriasi gaunamų pesticidų, trąšų kiekiu ir, natūraliai, išauga žymiai sveikesni“, – aiškina jis.

Prižiūrimas ne tik pesticidų kiekis – pašnekovo teigimu, ne mažiau svarbu ir purškimui pasirenkamas laikas.

„Auginant įprastai, pesticidus galima naudoti 14–20 dienų iki obuolių skynimo. Tuo tarpu, mes paskutinį purškimą galime daryti tik 40–60 dienų prieš nuskinant vaisių. Auginant pagal šią technologiją, kadencija būna labai ilga, medžiagos skyla ir nuskinant visų kenksmingų medžiagų obuolyje tiesiog nebebūna“, – priduria augintojas.

Vaisių sveikumas užtikrinamas ir atsisakant jų purškimo jau nuskynus – nebandoma dirbtinai išsaugoti obuolių, kriaušių ar kitų produktų prekinės išvaizdos, naudojant chemines medžiagas.

„Visoje Europos Sąjungoje augintojams leidžiama prieš sandėliuojant produktus, naudotis priemones, kurios padės jiems geriau išlikti saugykloje, ilgiau nepūti, turėti gražesnę prekinę išvaizdą. Tačiau mes, vadovaudamiesi šia kokybės sistema, šių priemonių negalime naudoti – tai reiškia, kad obuolys yra sveikesnis, neapdirbtas kitomis priemonėmis. Taip, galbūt jis bus prastesnės išvaizdos nei atvežtinis obuolys, ant odelės turės kažkokių taškelių, greičiau pradės pūti, tačiau turės daugiau naudos žmogaus organizmui“, – aiškina Gytis Kuliešius.

Tikrina itin atidžiai

UAB „Dembavos medelynas“ kaip pareiškėjas dalyvauja Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje – įmonė aptarnauja apie 19 ugdymo įstaigų, kurioms tiekia nacionalinės kokybės obuolius.

Pirmąjį sertifikatą įmonė gavo 2012 metais. Vis dėlto, gavus šį sertifikatą, negalima atsipūsti – nacionalinės kokybės produktų augintojai yra nuolat tikrinami.

„Sertifikatai yra atnaujinami kiekvienais metais, tikrinimas taip pat vyksta kasmet. Atliekamas dokumentų, sodų patikrinimas. Tikrinami ir tie patys produktai. Atsakingos institucijos gali atvažiuoti, nusiskinti, tarkime, obuolių, padaryti tyrimus ir ieškoti pesticidų, kokių mes negalime naudoti, likučių. Patikrinimas, išties, daromas labai atidžiai – peržvelgiami nuo pirkimo dokumentų iki purškimo žurnalų ir panašiai“, – priduria G. Kuliešius.

Nacionalinės kokybės produktų gamintojai ir augintojai taip pat turi užtikrinti šviežumą. O greičiausiai švieži produktai patenka pas vartotojus iš vietinių ir gamintojų, tad tarp nacionalinės kokybės produktų nerasite importinių prekių, visi jie – lietuviški, pagaminti daugiausiai iš vietinės žaliavos. Šiuos produktus parduotuvėse galima lengvai atpažinti – jie ženklinami ženklu „Kokybė“.

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra, kartu su Žemės ūkio ministerija administruoja bei vykdo Europos Sąjungos ugdymo įstaigoms skirtą „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ programą, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama. Tyrimai rodo, kad sveikatai palankios mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje, todėl būtent Programoje dalyvaujančių mokyklų bei darželių ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pradinių klasių mokiniams nemokamai tiekiami vaisiai ir daržovės bei pieno gaminiai. Svarbiausia, kad programoje keliami griežti reikalavimai. Tiekiami produktai turi būti ekologiški, lietuviški, nacionalinės kokybės. 

Daugiau naujienų

Lietuvos ūkiai – modernėja: besikeičianti darbo rinka skatina pokyčius

Viena greičiausiai modernėjančių Lietuvos ūkio sričių – pienininkystės fermos. Šilalės rajono ūkininko Petro Skrodenio ferma – ne išimtis. Ji tapo pirmąja Lietuvoje, turinčia naujausią...

Specialistė apie karvės pieną ir jo produktus: juos sunku pakeisti kitais, nes net ankštinės daržovės neturi visų aminorūgščių

Kol vieni dietistai įsitikinę, kad karvės pienas – žalingas žmogaus organizmui, kiti kalba apie nenuginčijamą jo naudą. Nors šiandien nemaža dalis žmonių kenčia nuo alergijos pienui ar jo produktams,...

Iš miesto – į kaimą: jauna šeima paliko gyvenimą Kaune, o šiandien džiaugiasi pačių užauginta ekologiška produkcija

Iškeisti didmiestį į nedidelį kaimelį tam, kad būtų galima užsiauginti savo daržovių, džiaugtis grynu oru ir ramybe, vieniems skamba kaip svajonė, kitiems – kaip utopija. Vis tik, būtent tokį kelią...

Renginių kalendorius

Naudingos nuorodos