Naujienos

2023.09.29

Programa „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ plečiasi

Kiekvienais metais vis daugiau ugdymo įstaigų įsitraukia į Programos „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ veiklas. Vis daugiau vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vaikai suvartoja kiekvieną dieną. Vis daugiau vaikų renkasi ir sveikus užkandžius (vaisius, daržoves, riešutus ar grūdinius produktus).

„Programa populiari ir populiarėja, tad džiaugiamės galėdami prisidėti prie vaikų skatinimo vartoti sveikatai palankius produktus. Maisto kultūros ugdymas – vienas iš ilgalaikių programos siekių“, – seminare – konferencijoje „Sveikas maistas – sveikas vaikas“, organizuotoje šį pavasarį kalbėjo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, kuris maisto kultūros puoselėjimą laiko ilgalaikiu Programos siekiu.

Prie Programos tiek mokymo įstaigos, tiek ir produktų tiekėjai gali jungtis jau dabar, užpildę Tiekėjo patvirtinimo paraišką.

Programos tikslinė grupė – vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai. Programa skirta ugdyti sveikos vaikų mitybos įpročius. Programos metu siekiama padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių dalį vaikų mityboje. Vaikai supažindinami  su tvariu žemės ūkiu bei skatinami tausiai naudoti maistą.

Ugdymo įstaigoms tiekiami pagal ekologinei žemės ūkio ir maisto produktų gamybai keliamus teisės aktų reikalavimus išauginti/ pagaminti produktai (toliau – EKO) arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą išauginti/ pagaminti (toliau – NKP) produktai: obuoliai, morkos, kriaušės, obuolių sultys, geriamasis pienas, jogurtas bei šviežias ir brandintas sūris.

Skirtos ir panaudotos lėšos

Įgyvendinant Programą 2022/2023 mokslo metais buvo ES skirtų lėšų – per 2,1 mln. Eur, bendrojo finansavimo lėšų – 1,9 mln. Eur ir valstybės biudžeto lėšų, skirtų PVM (toliau – PVM) apmokėti – 0,8 mln. Eur, tai reiškia šiek tiek didesnį lėšų panaudojimą palyginti su 2021/2022 mokslo metais. Programos eigoje 2021/2022 m. m. vaisiai ir daržovės buvo tiekiami 226 tūkst. vaikams visoje Lietuvoje, o pieno gaminiai – 230 tūkst.  vaikams visoje Lietuvoje, o 2022/2023 m. m. vaisiai ir daržovės - 233 tūkst. vaikams visoje Lietuvoje, o pieno gaminiai - 234 tūkst. vaikams visoje Lietuvoje. Vaikų skaičius, kurie gavo vaisius, daržoves ir pieno gaminius, išaugo keliais tūkstančiais.

Suvartotų produktų palyginimas

Pienas ir pieno produktai

Produktai

Suvartotas kiekis, kg/l

2021-2022 m. m.

Suvartotas kiekis, kg/l

2022-2023 m. m.

Ekologiškas pienas

1 416 039,64

1 349 153,65

Ekologiškas natūralus jogurtas

35 577,875

12 737,00

Ekologiškas jogurtas su priedais

287 763,50

175 510,88

Ekologiški švieži sūriai

32 861,12

37 777,40

Ekologiški ilgai brandinti sūriai

11 034,76

12 652,52

Vaisiai ir daržovės bei sultys

Produktai

Suvartotas kiekis, kg/l

2021-2022 m. m.

Suvartotas kiekis, kg/l

2022-2023 m. m.

Obuoliai NKP

971 447,89

890 273,15

Sultys NKP

187 134,05

201 970,05

Sultys EK

2 705,00

3 340,00

Morkos NKP

256 606,86

195 114,07

Morkos EK

2 109,90

2 218,52

Morkos pjaustytos lazdelėmis NKP

21 730,08

11 410,22

Morkos pjaustytos lazdelėmis EK

1 380,31

2 701,09

Kriaušės NKP

3 430,15

3 392,10

 

Vienam vaikui 2022 – 2023 mokslo metais vidutiniškai teko: 5,8 l pieno, 56 g fermentuoto sūrio, 163 g šviežio sūrio ir 804 g jogurto, 3,9 kg obuolių, 15 g kriaušių, 917 g morkų, 0,9 l sulčių.

Palyginus su praėjusiais mokslo metais vaikams teko mažiau pieno, jogurto, obuolių ir morkų, tačiau daugiau fermentuoto ir šviežio sūrio. Kriaušių ir sulčių kiekis liko beveik nepakitęs.

Efektyvesnis Programos administravimas

 Per šešerius Programos administravimo metus, Programos apimtims nuolat plečiantis, tobulinamas ir pats jos administravimo procesas. Pernai įdiegtas Rinkos reguliavimo priemonių administravimo informacinės sistemos (RRPAIS) terminalas. Todėl jau  nuo praėjusių mokslo metų pareiškėjai gali patys pildyti dokumentus, suvesdami informaciją RRPAIS terminale į atitinkamas formas bei įkelti reikiamus dokumentus (pažymas, sertifikatų kopijas ir pan.). Šis įrankis ypač pagerino administravimo proceso efektyvumą ir sklandumą.

Programos viešinimas – įvairiomis priemonėmis

Agentūra rūpinasi, kad Programa  būtų veiksminga ir patraukli. Kiekvienais metais taikomos įvairios informavimo ir švietimo priemonės.

Programa viešinama elektroninių dienynų platformose (TAMO / MANO dienyne). Pasak Programą administruojančių specialistų, tokia reklama labai veiksminga, nes pasiekia savo tikslinę auditoriją tiesiogiai. Planuojamą, tokio tipo reklamą tęsti ir toliau.

Viktorina vaikams rengiama jau trečius metus

Trečius metus iš eilės vyko ir tradicine tapo rengiama viktorina. Viktorinos turinys apima sveikos gyvensenos ir tvaraus vartojimo temas. Šiemet ikimokyklinio ir priešmokyklinio, pradinio ugdymo moksleiviai ir mokytojai buvo pakviesti dalyvauti viktorinoje „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“, kurioje buvo supažindinti ir su NKP ir EKO produktais, jų sąvokomis, ženklinimu ir gamyba, auginimu ir nauda, skatinamas šių produktų vartojimas ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose.

Šilutės lopšelis-darželis ,,Pušelė“ darbuotoja Vitalija Petronytė pasakojo, kad viktorina leido vaikams parodyti savo kūrybiškumą, pasikartoti žinias apie maisto tausojimą, sveiką mitybą ir kt. „Patiko įdomios užduotys, kurios buvo nesunkios, prieinamos vaikams. Planuojame dalyvauti ir kitais metais“, - savo ketinimus dėsto V. Petronytė.

„Dirbu su 3-5 metų ugdytiniais, kurie galėjo atlikti kiekvienam pritaikytas užduotis. Visa informacija buvo pateikta labai sklandžiai“, - antrina ir Evelina Latkauskienė iš Kauno lopšelio-darželio „Drevinukas“.

Viktorinoje dalyvavo 1320 ugdymo įstaigų. Visi viktorinos dalyviai gavo po diplomą, o nugalėtojai buvo apdovanoti prizais. Viktorinos platforma http://www.maistataupyk.lt išlieka prieinama nuolat visiems norintiems tęsti mokymąsi bei prisiminti svarbias žinias apie sveiką gyvenseną ir tvarų vartojimą.

„Smagu, kad joje galima dalyvauti patogiu laiku. Įvairaus sudėtingumo klausimai. Pateikta daug medžiagos pasiruošimui, - apie pasiruošimą viktorinai sako Lina Kairiūkštienė iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjaus. Virgilijai Kupinienei (Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla) didelį įspūdį paliko praktinė veikla .„Labiausiai patiko gaminti jogurtą iš naminio pieno (to nebuvo darę nei mokiniai, nei mokytoja), bei skanauti jį ir vaišinti mokyklos bendruomenės narius. Taip pat ruošiantis viktorinai labai pravertė filmuota medžiaga. Joje yra daug svarbios ir aktualios šiandienai informacijos,“, - prisimena V. Kupinienė , Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla.

Sukurtus net penkis edukacinius animuotus filmukus „Mažiau - tvariau! Arčiau - sveikiau!“ galima pamatyti čia https://bit.ly/44lBE9h.

Įdomiosios pamokos ir kiti konkursai

Šiais metais antrą kartą buvo organizuota nuotolinė Įdomioji pamoka. Prieš metus Lietuvos mokinukai daug dėmesio sulaukusioje Įdomiojoje pamokoje „Kaip elgiuos? Ogi tvariai!“: sužinojo, kaip išgelbėti pasaulį ir kokios pražūtingos gali būti besaikio vartojimo pasekmės. Buvo kalbama apie didžiausią mūsų turtą dirvožemį, tvarų ūkininkavimą, pagarbą ir bendrystę su gamta, ekologiją. Šių metų Įdomiojoje pamokoje „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“ 3–4 klasių moksleiviai susitiko ne tik su gerai pažįstamais Super Herojais Asta ir Miku, bet ir įdomiais pašnekovais. Mokiniai sužinojo apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Pamoką galima pamatyti paspaudus šią nuorodą https://youtu.be/ViHt-WjpCNg.

Buvo organizuota net 18 mokomųjų konkursų Facebook platformoje. Mokomaisiais konkursais siekiama šviesti  ne tik vaikus, bet įtraukti ir jų tėvelius, siekiant juos supažindinti su NKP ir EKO produktais, jų sąvokomis, ženklinimu ir gamyba, auginimu ir nauda, populiarinti, viešinti bei skatinti sveikesnių produktų vartojimą ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose.

„Vaikams labai patiko idėjų įgyvendinimas: visi siūlė savo variantus, rinkosi kuris iš jų labiausiai tinka ir kurį galės įvykdyti praktiškai. Džiaugėsi galutiniu rezultatu, rodė tėveliams, aiškino apie tvarumą, maisto tausojimą“, - pasakoja Renata Dabrilienė iš Panevėžio r. Velžio lopšelio-darželio „Šypsenėlė“.

TV laidos, konferencija

Praėjusiais mokslo metais buvo ieškoma ir naujų būdų, kaip patraukti visuomenės dėmesį. Sukurtas Televizijos pažintinių / edukacinių laidų ciklas, kuris buvo transliuojamas nacionalinės televizijos kanale. TV laidos metu buvo vykstama į sodininkystės, daržininkystės ar pienininkystės ūkius ir perdirbimo įmones, kalbinami ūkininkai, gamintojai, o virtuvės šefas iš kalbinto ūkininko / gamintojo produkcijos gamino visiems prieinamus ir lengvai pagaminamus patiekalus. Laidose atsispindėjo, kas yra NKP ir EKO produktai, koncepcija „nuo lauko iki stalo“, žemės ūkis ir tvari gamyba. Visas laidas galite pamatyti: https://bit.ly/3mSKiv5.

Suorganizuotas seminaras – konferencija „Sveikas maistas – sveikas vaikas“, kurio metu buvo apžvelgti pastarųjų šešerių metų Programos įgyvendinimo rezultatai ir kartu buvo pristatytos ateities gairės. Konferencijos metu apdovanoti ūkininkai, ugdymo įstaigos ir savivaldybės už aktyvų įsitraukimą į Programą.

Apie Programą

Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa apjungė ir tęsia pradėtą Vaisių vartojimo skatinimo ugdymo įstaigose programos ir Pienas vaikams programos veiklas, kurios mokyklose bei darželiuose veikia nuo 2017 m.

Siekiant įgyvendinti Strategijoje numatytus tikslus – įgyvendinamos šios priemonės: vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų tiekimas vaikams, švietimo priemonės, visuomenės informavimas apie Programą bei Programos stebėsena ir vertinimas.

Norint sužinoti daugiau apie šią Programą ir dalyvauti švietimo bei informavimo apie Programą priemonėse, aplankykite www.pienasvaisiai.lt puslapį ir sekite naujienas bei informaciją.

 

Daugiau naujienų

Europos Sąjungoje atpažįstamos nuorodos užtikrina maisto produktų kokybę – apsisaugoma nuo bet kokio gyventojų klaidinimo

Kaip kelio ženklai mums nurodo, kaip ir kur važiuoti, taip įvairūs ženklinimai leidžia teisingiau pasirinkti produktus. Prekybos centrų lentynose jų galima rasti įvairių – pavyzdžiui, ekologiškas ar...

Dar daugiau medelių ugdymo įstaigoms!

Aplankėme dar daugiau Lietuvos pradinio bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurių kiemuose pasodinome kriaušių bei obuolių sodinukus.Tikimės, kad vaikučiai rūpinsis medeliais ir neužilgo galės skanauti...

Vaikai jau sodina savo sodus

Vaikų ugdymo įstaigos, dalyvaujančios Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama, šiais mokslo metais kviečiamos...