Naujienos

2020.12.02

Ką pasėsi – tą ir valgysi: darželiai, kurių auklėtiniai daržoves, vaisius ir prieskonius užsiaugina patys

Jau ne vienerius metus nemaža dalis ugdymo įstaigų – darželių ir mokyklų – savo auklėtinius maitina ekologiška, vietine produkcija. Vaikai valgo sveikai užaugintą maistą, o ugdymo įstaigų darbuotojai rūpinasi, jog jie gautų visų reikalingų medžiagų, o mityba būtų subalansuota. Tačiau tai – ne viskas. Kai kurie darželiai ėmėsi ir kitų iniciatyvų – šiandien vaikai gali patys pasisodinti daržovių, o vėliau jas valgyti.

Turi ne tik daržą, bet ir sodą

Krekenavos lopšelis–darželis „Sigutė“ – tik viena iš daugelio ugdymo įstaigų, kuriose vaikai valgo sveiką, ekologišką maistą. Kaip sako įstaigos direktorė Danutė Ropienė, daržoves jiems tiekia viena ūkininkė. Vaikai gauna ir sveikų užkandžių – pavyzdžiui, sūrio lazdeles, ekologiškus jogurtus, geria daug vandens, o auklėtojai rūpinasi, kad nuolat vyktų šviečiamieji seminarai, kurių metu papasakojama, kaip pasirinkti sveikesnį maistą, kodėl didelis cukraus kiekis – kenksmingas ir panašiai.

Šias žinias vaikai gali pritaikyti ir patys – lopšelio-darželio kieme yra ekologinis darželis, kurio žemėje gali pasirausti kiekvienas auklėtinis.

„Lauke turime savo eko-darželį. Štai, užaugo špinatai, kartu juos skiname per pietus, o vaikai gauna po lapą – dalijasi. Užsiauginome svogūnų, jų laiškų, šeimininkutės nurinko – deda į patiekalus. Auginame ir petražoles, braškes, žemuoges, dabar dar auga ir morkos. Pastarųjų kol kas nėra, bet rudenį galėsime paragauti savų“, – džiaugiasi D. Ropienė.

Bene smagiausia dalis, kad visame šiame procese dalyvauja ir patys vaikai. Taip jie mokosi daržininkystės, sodininkystės, mat patys gali pasodinti ar pasėti prieskonius, daržoves.

„Vaikai dalyvauja ne tik sėjime – išrauna ir žoles. Pavyzdžiui, pastebi, kad tarp svogūnų ar mokų yra išaugusi kažkokia kitokia žolė, pasako auklėtojoms ir kartu su jomis ateina, paravi, palaisto – pasirūpina auginamomis daržovėmis“, – kalba ugdymo įstaigos vadovė.

Šiandien „Sigutės“ auklėtiniai labiausiai džiaugiasi užaugintomis braškėmis – nors vaikų čia yra kelios dešimtys, o braškių vos 10 krūmelių, pasak D. Ropienės, pačių sodintomis, prisirpusiomis uogomis jiems pavyksta pasidalinti.

Jos teigimu, tikriausiai nėra vaiko, kuris nesidžiaugtų turimu daržu. Tačiau šiais metais jų kiemas pasipildė ir sodu, kuris buvo įrengtas su auklėtinių tėvų pagalba.

„Daržą, lysves turime daug metų, tik šiais metais atnaujinome, pakeitėme jo formą. Tačiau nuo šių metų turime ne tik daržą, bet ir sodą. Pasisodinome keturis vaismedžius: dvi obelis, kriaušę ir slyvą. Taip pat du krūmus serbentus ir aviečių. Kol buvo karantinas, vaikai nematė, bet, štai, po jo vaikai jau matė žydinčias obelis. Rudenį matysime, ar bus obuolių“, – sako direktorė Danutė Ropienė.

Vaikai viską daro patys

Savu sodu džiaugiasi ir Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ auklėtiniai. Pasak direktorės Birutės Jucevičienės, pokyčius darželyje nulėmė dalyvavimas šioje programoje. Ekologinį maitinimą jie taiko jau nuo 2018 metų, tad jau dvejus metus vaikai gauna subalansuotą, sveiką maistą, užaugintą Lietuvoje.

„Ekologinis maitinimas mus įpareigojo keistis – ne tik maitinimo, bet ir ugdymo proceso prasme. Jis pasipildė įvairiomis naujovėmis, mes užsimanėme visko dar daugiau. Pavyzdžiui, mūsų vaikai patys augina, sodina, ragauja daržoves – tam turime šiltnamį. Jie mato visą eigą, kaip užauga ekologiškas produktas“, – džiaugiasi moteris.

Ji priduria, kad darželyje yra ir sliekynas – po pietų ar vakarienės likę maisto likučiai keliauja būtent čia.

„Likusį maistą vaikai patys neša, deda į sliekyną. Sliekai pagamina bio-humusą, o jis nunešamas atgal į šiltnamį – ant daržovių. Taip turime visą grandinę, kol nueina iki stalo“, – pasakoja B. Jucevičienė.

Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ direktorė pastebi, kad tai – ne tik puiki pramoga, bet ir edukacinė veikla, nes vaikai mokosi ir daržininkystės, ir sodininkystės, galiausiai – ugdomas ir atsakomybės jausmas.

Daugiau naujienų

Lietuvos ugdymo įstaigas pasiekė mokomoji medžiaga apie maisto atliekų mažinimą

Atspausdinta mokomoji medžiaga apie maisto atliekų mažinimą „Gerai daryk – maistą taupyk“ jau pasiekė Lietuvos ugdymo įstaigas, vieną iš jų kalbiname ir kviečiame paklausyti! 

Nešvaistyti maisto gali ir tu!

Ar žinote, jog mes iššvaistome labai didelę dalį – net trečdalį – viso pasaulyje pagaminto maisto produktų? Kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto! Tai yra didžiulė...

Virtualus ūkis – 360 laipsnių kampu

Kur gyvena karvė? Iš kur parduotuvėje atsiranda morkos? Ar turėti ūkį, reiškia – turėti verslą?Neišeidami iš klasės, mokiniai galės pamatyti kaip auginamos karvės, kaip jos melžiamos...