Naujienos

2020.04.21

Kaip ekologiški produktai tapo neatsiejama darželinukų kasdienybės dalimi: šiandien vietoj saldumynų patys renkasi daržoves

Visų tėvų prioritetas yra jų vaikų sveikata. Vis tik, darnus sveiko vaiko vystymasis neatsiejamas ir nuo jo mitybos – mažiesiems reikalingas visavertis maisto racionas, gausus vitaminų, mineralų ir panašiai. Tai galima užtikrinti vaikus maitinant geros kokybės produktais – kaip sekasi tai daryti, pasakoja Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė, kurios vadovaujamos įstaigos auklėtiniai jau nuo 2018 metų maitinasi itin sveikai.

Atkeliauja iš Lietuvos ūkių

Pašnekovė prisimena, kad geresnės kokybės maistą į lopšelį–darželį įsileido prieš dvejus metus, Ukmergės savivaldybei pasiūlius produktus pirkti iš vietinių ūkių tam, kad vaikai gautų geriausias – ekologiškas – daržoves, vaisius.

„Mes ir patys didelį dėmesį kreipėme į vaikų maitinimą – organizavome įvairias degustacijas tėvams. Pavyzdžiui, įvedame naujus produktus, patiekalą ir kviečiame tėvus, kad jie paragautų – juk namuose ne visi gamina tą, ką mes. Pradėjome sekti, konsultuotis, žiūrėti, ką vaikai valgo, o ko – ne. Taip sudarėme valgiaraščius“, – sako Birutė Jucevičienė.

Pasak Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ vadovės, jų prioritetas buvo užtikrinti, kad produktai būtų ekologiški, naudingi sveikatai.

„Šiandien „Žiogelyje“ vaikai valgo tik ekologiškus, Lietuvoje išaugintus obuolius, slyvas, kriaušes, visas uogas. Jie nevalgo nei bananų, nei apelsinų ar kitų atvežtinių vaisių. Mažieji geria daug vandens, natūralias sultis arba vandenį su šaldytomis uogomis. Turime įsigiję tokius dozatorius – vaikai gali išsirinkti, ką nori gerti, ir pats įsipilti“, – priduria ji.

B. Jucevičienė atskleidžia, kad visas maistas atkeliauja tiesiai iš Lietuvos augintojų, ūkininkų. Ugdymo įstaigos vadovė džiaugiasi, kad šiandien daugiau nei 84 proc. jų naudojamų maisto produktų – ekologiški.

„Tiesiai iš ūkininkų atkeliauja daržovės – moliūgai, ropės, bulvės, salotos. Taip pat naudojame ekologišką pieną ir jo produktus, kruopas, makaronus, ekologišką jautieną bei vištieną, išaugintą Lietuvos ūkiuose “, – kalba pašnekovė.

Renkasi sveikus užkandžius

Lopšelyje–darželyje vaikai auga sveikesni, mat gauna ir mažiau cukraus. Kaip atskleidžia įstaigos direktorė, ją lankantys vaikai beveik negauna saldumynų.

„Jei ir gauna, tai yra duoniukai, sveiki traškučiai, riestainiai, sausainiai, kurie yra beveik be cukraus. Mes nenaudojame uogienės, tik šaldytas, trintas uogas, kuriomis gardiname blynelius, varškėčius, varškę. Šiek tiek dėl skonio cukraus įdedame į jas. Keista, tačiau niekas nepasigenda, kad to cukraus mažai, ar visai nėra“, – su šypsena pasakoja Birutė Jucevičienė.

Ji džiaugiasi ir tuo, kad jos auklėtiniai renkasi sveikus užkandžius.

„Šiemet įvedėme papildomą daržovių davinį – moliūgą, ropes, morkas. Juos vaikai labai noriai valgydavo 11 valandą, dar iki pietų. Moliūgus valgydavo tiesiog supjaustytus plonomis riekelėmis“, – teigia pašnekovė.

Stipresnė imuninė sistema

Lopšelio–darželio direktorė B. Jucevičienė pasakoja, kad ekologinis maitinimas pastūmėjo keisti ne tik valgiaraštį, bet ir įvairius iki tol nusistovėjusius įpročius, ugdymo procesas pasipildė naujovėmis.

„Turime šiltnamį, kur mūsų vaikai patys gali sodinti, auginti daržoves. Jie mato visą eigą, stebi, kaip užauga ekologiškas produktas. Turime ir sliekyną – jeigu lieka maisto, vaikai patys nuneša jį ten, sudeda. Sliekai pagamina bio-humusą, o šis keliauja į šiltnamį ir „padeda“ augti daržovėms. Tai turime visą grandinę“, – džiaugiasi moteris.

Tiesa, pasak jos, vis dar pasitaiko skeptiškų žmonių reakcijų – kai kurie vis dar nesupranta, kas yra ekologiškas maitinimas. Tačiau pašnekovė šį požiūrį siūlo keisti.

„Vis dar yra žmonių, kurie galvoja, kad ekologiškas maitinimas reiškia, kad vaikai valgys tik žoles. Iš tiesų, vaikai valgo viską, ką ir kiti, tačiau sveikesnius, atsakingiau užaugintus produktus. Aš manau, kad ir vaikų, valgančių švaresnį maistą, imuninė sistema yra stipresnė“, – priduria Birutė Jucevičienė.

Daugiau naujienų

Lietuvos ugdymo įstaigas pasiekė mokomoji medžiaga apie maisto atliekų mažinimą

Atspausdinta mokomoji medžiaga apie maisto atliekų mažinimą „Gerai daryk – maistą taupyk“ jau pasiekė Lietuvos ugdymo įstaigas, vieną iš jų kalbiname ir kviečiame paklausyti! 

Nešvaistyti maisto gali ir tu!

Ar žinote, jog mes iššvaistome labai didelę dalį – net trečdalį – viso pasaulyje pagaminto maisto produktų? Kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto! Tai yra didžiulė...

Virtualus ūkis – 360 laipsnių kampu

Kur gyvena karvė? Iš kur parduotuvėje atsiranda morkos? Ar turėti ūkį, reiškia – turėti verslą?Neišeidami iš klasės, mokiniai galės pamatyti kaip auginamos karvės, kaip jos melžiamos...